Här låter rektorn medarbetarna sätta lönerna
Marianne Björklund Persson är rektor på Maria Park kommunala förskolor i Helsingborg. Hon har arbetat fram en modell där medarbetarna får ge sin bild av vilken lön de bör ha. Foto: Helsingborgs stad/Carlotta Forsberg
Ledarskap
På Maria Park förskolor i Helsingborg är det inte chefen utan medarbetarna som har första ordet i löneprocessen. I det inledande lönesamtalet berättar de vad den nya lönen bör vara i kronor.
– Med den här modellen har medarbetarna stärkts i sin yrkesroll och nästan inga blir besvikna över sin nya lön, säger rektor Marianne Björklund Persson.
Publicerad: 2024-11-14 12:12
Text: Björn Andersson
LÄS ÄVEN: Så höjde skolledarna rektorslönerna i Malmö
LÄS ÄVEN: Lyckas med medarbetarsamtalet – expertens råd
LÄS ÄVEN: Rektorn: Så gör jag för att lyckas med rekryteringen
I det första lönesamtalet får förskollärarna och barnskötarna berätta om varför de bör hamna över ramen, under ramen eller på ramen. I det samtalet värderar inte Marianne Björklund Persson, rektor på Maria Park kommunala förskolor, de prestationer som medarbetarna anger utan det sker under det andra lönesamtalet.
– Då berättar jag vilken som är ny lön, rätt lön. Jag motiverar också hur jag har kommit fram till den. Jag har nästan inga medarbetare som blir besvikna eller ledsna längre. De har stor förståelse för sin egen insats i relation till lönekriterierna. Ofta föreslår de lägre löner än vad jag bestämmer i andra samtalet eller på kronan samma lön som jag kommit fram till.
Kan det bero på att de är lite blygsamma?
– Absolut inte. Det beror på att de har lärt sig att reflektera över om de gör det som är förväntat eller om det är delar som de inte hunnit med eller brustit i, svarar Marianne Björklund Persson.
”Många var missnöjda med löneutvecklingen”
Hon fick idén för flera år sedan när hon först kom till arbetsplatsen och satt med och lyssnade på lönesamtalen.
– Många medarbetare var missnöjda med sin löneutveckling men de hade oftast inte tittat på lönestatistiken. De hade mest en känsla, men inte sett över att lön kan handla om olika bakgrund, tid i yrket med mera.
Varje medarbetare får nu utbildning i löneprocessen i augusti varje år. Den ges av hr-avdelningen som informerar om vilka ramar som finns, om några grupper är prioriterade från Helsingborgs stad och vad som är lönesättande.
– Då får man sticka hål på en del myter. Att inte ha varit sjuk är ingen lönefaktor eller att man har gått en utbildning. Löneutveckling är utifrån prestation under det senaste året.
”Pedagogiska ledarskapet har stärkts”
Utöver lönesamtalen har all personal möjlighet att få fyra kortare medarbetarsamtal under året.
– Vårt systematiska kvalitetsarbete har stärkts. Det finns ett större intresse att jobba målinriktat både med sig själv och verksamheten. Det pedagogiska ledarskapet har också stärkts. Medarbetarna vill verkligen nå målen i läroplanen, föreslå sin lön genom att ange om de har levererat som förväntat eller över det förväntade.
Målen i läroplanen ligger som grund för lönekriterierna. Utöver det finns lokala verksamhetsmål där de prioriterar språkutvecklingen för barnen i förskolan.
– Nu känner alla till lönekriterierna, så var det inte tidigare. Många säger att de känner sig stärkta i sin yrkesroll och att de är insatta i vad som påverkar en lön. Det är inte lika mycket att man säger ”jag tycker”, utan man visar vad man har uppnått.
Kommunals medlemmar har en pott med en summa per person medan Sveriges Lärares avtal innebär individuell lönesättning.
– Därför kan jag inte fullt ut följa modellen för Kommunal. Men deras medlemmar är med i dialogen med två samtal om lön.
Delar på samtalen med biträdande rektor
Ingen annan förskola i kommunen använder modellen där de anställda tar aktiv del i det inledande lönesamtalet men ett par grannkommuner har tagit efter, berättar Marianne Björklund Persson.
– Många chefskollegor i Helsingborg varnade mig för att släppa löneprocessen lös, eftersom medarbetarna skulle bli besvikna. Men deras farhågor har inte slagit in. Tvärtom, säger hon.
Modellen där personalen ger ett fösta förslag på ny lön infördes 2018 på Maria Parks förskolor. Totalt har Marianne Björklund Persson lönesamtal med 25 anställda förskollärare och barnskötare. Den biträdande rektorn har ungefär lika många lönesamtal enligt samma modell.
Själv får Marianne Björklund Persson reda på sin lön på traditionellt vis i samtal med verksamhetschefen. Men hon tycker att modellen från Maria Park förskolor även skulle fungera för skolledare.
– Det skulle egentligen vara ännu enklare för oss skolledare som vet hur löneprocessen går till.
Marianne Björklund Perssons tips i löneprocessen:
- Ha en öppen dialog om ramarna så att det inte finns förväntningar som är orealistiska.
- Se till att lönekriterierna är tydliga och kända.
- Ha fler uppföljningar än medarbetarbetarsamtal och lönesamtal.
- Se till att alla har samma bild om målen med verksamheten.
- Lyft frågor om förväntningar, transparens och självledarskap.