Förbundet följer utvecklingen för fängslade rektorn

Matz Nilsson och Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande Sveriges Skolledare Foto: Oskar Omne

”Vi är bestörta över informationen om att en svensk rektor tillika förtroendevald i Sveriges Skolledares förbundsstyrelse enligt uppgifter från närstående har frihetsberövats i Libanon under torsdagen”, skriver förbundsordförandena.

Rektor Mostafa Geha flydde från Libanon 2012 efter att ha återpublicerat sin fars regimkritiska böcker, något som hans far mördades för 1992. När han anlände till Libanon i början av sommaren fråntogs han sitt svenska pass och sina pengar och har sedan dess suttit i husarrest. Under torsdagen har förbundet fått uppgifter från hans närstående om att han gripits och fängslats.

Det är en situation som förbundet tar på största allvar. Våra tankar går till den berörda rektorn och hans nära i denna svåra tid.

Förbundet arbetar för rektorn

Förbundet är för närvarande i kontakt med UD för att följa upp situationen och för att säkerställa att alla lämpliga åtgärder vidtas för att säkerställa rektorns säkerhet och välbefinnande. Vi kommer bidra på det sätt vi kan för att tillsammans med de svenska myndigheterna och andra relevanta aktörer försäkra oss om att rektorns situation löses på bästa möjliga sätt och att han återfår sin frihet snarast möjligt.

Vi kommer att fortsätta att följa utvecklingen i denna fråga och tillhandahålla ytterligare information när den blir tillgänglig. Vår högsta prioritet är att säkerställa rektorns säkerhet och välbefinnande under denna svåra tid.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman & Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges Skolledare

Texten publicerad på Sveriges Skolledare