Friande dom efter att fyraåring drunknade

En fyraårig pojke tog sig ut från sin förskola i Södertälje och ramlade sedan ner i en pool och drunknade. Tre personer som åtalats för vållande till annans död frikänns nu av Södertälje tingsrätt.

Det var den 14 juni förra året som pojken tog sig ut från förskolan genom att klättra över ett lågt staket utan att någon vuxen person såg det. En stor sökinsats drogs i gång och pojken kunde senare hittas drunknad i en privat pool.

I december åtalade åklagare Cecilia Tepper tre personer som hade högt uppsatta roller inom förskoleverksamheten och den stiftelse som äger fastigheterna och tomten. En av dessa hade hade tillsynsansvar för pojken vid tillfället och brast enligt åklagaren i sin uppsikt.

Inte brottsligt

Personerna hade inte heller, enligt åklagaren, vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder för att åtgärda det låga staketet vid förskolan. Den underlåtenheten var enligt åklagaren avgörande för att fyraåringen kunde ta sig ut från förskolan och sedan drunkna.

Men enligt Södertälje tingsrätt har ingen av de tre åtalade personerna agerat på ett sådant sätt att de ska dömas. Bland annat menar tingsrätten att personen som hade tillsynsansvar vid tillfället inte brutit i sin tillsyn på ett sätt som är straffbart.

Går inte eliminera faror

Inte heller har de tilltalades agerande gällande säkerhetsåtgärder vid staket utgjort ett brottsligt agerade, enligt domstolen.

"Det inträffade har varit en oerhört tragisk olycka. Föräldrar ska kunna känna sig trygga när de lämnar sina barn på förskolan och målet måste vara att förskoleverksamhet ska bedrivas på ett så säkert sätt som möjligt. Det innebär dock inte att det är möjligt att helt eliminera samtliga faror. Olyckor kan också hända utan att någon enskild person har varit så pass vårdslös att straffrättsligt ansvar blir aktuellt", skriver tingsrätten i sin dom.

Personerna som ägde poolen bedöms inte ha varit oaktsamma och har inte misstänkts för brott.

Marc Skogelin/TT