Pojke drunknade – rektor och lärare fälls

Malmö tingsrätt fäller en rektor och tre lärare för arbetsmiljöbrott. Foto: Lars Lydig/Sveriges domstolar

Den lilla pojken drunknade under en idrottslektion.
Nu fälls fyra åtalade skolanställda av Malmö tingsrätt för arbetsmiljöbrott.

De tre lärarna samt rektorn på en skola i Falsterbo i Vellinge kommun åtalades för vållande till annans död efter att en sexårig pojke drunknade under en idrottslektion. Dödsolyckan inträffade i augusti 2020.

Arbetsmiljöverket har tidigare gjort en åtalsanmälan och skrev då bland annat att skyddsansvariga ”inte har fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftningen”.

Döms för arbetsmiljöbrott

De fyra skolanställda döms nu för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och böter. Pojken drunknade i en bassäng med 40 barn och tre vuxna på plats. Flera av barnen var inte simkunniga. Rätten anser i sin dom att lärarna brustit i uppsikt över barnen. Rektor har dessutom det mest långtgående ansvaret för arbetsmiljön, understryker rätten vidare. 

"Tingsrätten menar att såväl lärarna som rektorn i och för sig framstår som kompetenta och ansvarstagande men i detta fall har de brustit i sina åligganden på ett sådant sätt att de ska dömas för arbetsmiljöbrott", säger rådmannen Håkan Olaussen i ett pressutskick.

Åklagaren yrkade även på att Vellinge kommun ska betala tre miljoner kronor i företagsbot, varav rätten nu avgjort summan till hälften. Kommunen döms även att betala ett skadestånd till den döde pojkens anhöriga på 138 000 kronor,

Kommunen har skärpt sina badrutiner efter olyckan.