Prisa en rektor – nominera till Stora Skolledarpriset

Rektor Nina Svensson fick Stora Skolledarpriset 2022. Foto: Magnus Hartman

”Det roligaste var att priset gav ringar på vattnet. Jag blev inbjuden att berätta om rektorns roll och vara representant för det goda arbete jag och mina medarbetare åstadkommit”, säger Nina Svensson som vann Stora Skolledarpriset 2022 . Nu kan du nominera 2024-års vinnare.

Stora Skolledarpriset instiftades 2018 för att uppmärksamma skolledares avgörande betydelse för barns och elevers utveckling och lärande i alla skolformer, från förskola till vuxenutbildning

Priset delas ut i samband med Nordiska Skolledarkongressen som arrangeras vartannat år i Göteborg och förra gången, 2022, var det Nina Svensson, rektor vid Mellersta Förstadsskolan i Malmö, som tilldelades priset.

Ringar på vattnet

– Det var väldigt roligt att få priset förstås. Det gav ringar på vattnet och jag blev ganska snabbt inbjuden att invigningstala vid ett seminarium i Almedalen på ämnet ”Vad behöver man kunna som rektor?”, säger Nina Svensson, som fortfarande är kvar som rektor vid samma skola.

Kort därefter blev Nina Svensson tillfrågad att delta i ett bokprojekt, en antologi som ännu inte är färdigställd, och hon nämner ytterligare en hel rad inbjudningar för att tala om rektorns arbete ur olika perspektiv.

– Att få vara representant för det goda arbete som jag och mina medarbetare har utfört, är ett verkligt roligt uppdrag.

Nomineringen öppen

Nu är det alltså dags att nominera en rektor till Stora Skolledarpriset 2024. Prissumman uppgår till 100 000 kr och delas ut till pristagaren att användas fritt.

Du hittar alla detaljer kring nomineringen på Sveriges Skolledares webbplats.

Sveriges Skolledare samarbetar kring Stora Skolledarpriset med Studentlitteratur, Sveriges kommuner och regioner, SKR, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), Friskolornas Riksförbund, Elevernas Riksförbund och Sveriges Elevkårer.