Rektorn Mostafa Geha har släppts från fängelset i Libanon

Mostafa Geha släpptes fri från fängelset i Libanon under fredagen.

Hedemorarektorn Mostafa Geha släpptes på fredagen från militärdomstolen i Libanon efter beslut att lägga ned åtalet mot honom.
– Det är underbart att äntligen vara fri och att militärdomstolen fattade beslut om att lägga ned åtalet. Det har varit fruktansvärt i fängelset, säger Mostafa Geha till Skolledaren.se.

Under lördagen bekräftade UD till tidningen Skolledaren att Mostafa Geha blivit släppt: ”En svensk medborgare som varit frihetsberövad i Libanon har frisläppts. Ambassaden i Beirut arbetar med ärendet.” Hans nära vän i Hedemora hade då också fått besked att Mostafa Geha hade släppts på fredagen.
 
När Skolledaren når Mostafa Geha på telefon i Libanon är han hemma hos sin mamma i Beirut. Hans två systrar är också där. Han berättar att det var vid 16.30-tiden efter rättegången på fredagen som han fick beskedet att åtalet lagts ned via sin advokat. Han släpptes kort därefter.

Hemsk tid i fängelset

– Det var otroligt stort att få beskedet. Det betydde så mycket för mig att åtalet lades ned. Nu längtar jag bara hem till Sverige. Det har varit en jättetuff tid i fängelset som varit hemsk på alla sätt och vis. Ovissheten har varit fruktansvärd. Att sitta i fängelset och inte veta hur situationen ska utveckla sig eller vad som ska hända med mig, säger han. 
 
Mostafa Geha har suttit fängslad på oklara grunder i ett militärfängelse sedan den 7 september i år. Han frihetsberövades under en semesterresa till hans gamla hemland Libanon där han skulle besöka sin mamma och systrar. Läs Skolledarens tidigare artiklar om Mostafa Geha.
 
Efter att han blev frisläppt på fredagen var han i kontakt med nära och kära i Sverige och sina vänner och medarbetare.
– Jag ska träffa min advokat på måndag och så fort jag fått tillbaka mitt pass och kreditkort så kommer jag boka biljett till Sverige och lämna Libanon. Jag hoppas att jag ska kunna åka hem under nästa vecka, säger han.

Därför flydde Mostafa Geha till Sverige:

Mostafa Geha kom till Sverige för 11 år sedan. Han hade då levt under hot i Libanon efter att ha återpublicerat sin fars regimkritiska böcker och börjat undersöka omständigheterna för faderns död.

Fadern var en känd intellektuell författare i Libanon som publicerat 25 böcker under bland annat inbördeskriget i Libanon.

Fadern mördades 1992, ett par år efter inbördeskrigets slut i Libanon.  Mostafa var då bara 8 år. Han sköts ihjäl när han färdades i sin bil i staden Sabtiyeh. Mordet blev aldrig uppklarat polisiärt.

När även Mostafa Geha blev beskjuten i sin bil den 14 april 2012 på väg hem från arbetet beslöt han sig för att fly och kom därefter till Sverige.

Mostafa Geha lärde sig snabbt svenska på SFI efter att han kommit till Sverige. Han började studera på universitet och jobbade parallellt med olika arbeten i Hedemora kommun där han bosatte sig. Han började arbeta som rektor 2020 och blev klar på Rektorsprogrammet i maj i år.

Stödet har gett honom "styrka och hopp"

– Jag är så oerhört tacksam för allt som Sveriges Skolledare har gjort och det stöd jag har fått under den här hemska tiden. Det har gett mig styrka och hopp, säger Mostafa Geha.
 
Maria Andrén Bergström, förbundsdirektör på Sveriges Skolledare, säger att hon är så lättad och glad över att höra att Mostafa Geha är frigiven.
– Äntligen! Nu ser jag bara fram emot att också få höra att han landat på svensk mark.
 
Under fredagen startade Sveriges Skolledare en insamling till Mostafa Geha för att hjälpa honom med advokatkostnader och omkostnader i Sverige för hyra och försäkringar som uppstått under tiden i fängelset då han inte haft lön.
 
Insamlingen kommer att fortsätta en tid för att täcka upp inkomstbortfallet. Den som vill bidra swishar till nummer 123- 224 83 59 och skriver "Insamling till Mostafa” i meddelandefältet. Eventuellt överskott från insamlingen går till UNICEF.

”Otroligt saknad" på sin skola

Maria Andrén Bergström hoppas att Mostafa snart ska vara tillbaka på sitt viktiga uppdrag som rektor för SFI och Vuxenutbildningen i Hedemora.
 
– Mostafa har varit otroligt saknad på sin skola under hösten. Sedan vi startade vår insamling för Mostafa har jag fått samtal från några av hans elever som undrar hur de kan stötta honom både ekonomiskt och på annat sätt, säger hon.
 
– Självklart måste han först få vila sig och bearbeta det han varit med om under de senaste månaderna.
 
LÄS MER