Politiker på skolbesök i våldsdrabbade Uppsala

Muharrem Demirok (C) och Magdalena Anderssoin (S) träffade ungdomsjouren om den samverkansmodell mellan skola, socialtjänst, polis och fritid som används i det brottsförebyggande arbetet. Foto: Centerpartiet/Mathias Hansson
Annat
Oppositionsledaren Magdalena Andersson och Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok besökte på måndagen Valsätraskolan i Uppsala. Anledningen var den eskalerande våldsutvecklingen i staden.
– Jag kan inte se det som annat än positivt att politiker visar att de engagerar sig och tar frågan på allvar, säger skolans rektor Tomas Rylander.
Våldsutvecklingen i Uppsala har eskalerat det senaste året. Två mord har skett, ett i Sala Backe och ett i Gränby, där en mamma till en gängkriminell sköts till döds. En förbipasserande 14-åring blev beskjuten i Gottsunda i samband med en gängkonflikt. En situation som väckt stor uppmärksamhet på det nationella politiska planet.
I måndags togs det ovanliga initiativet att partiledaren för landets största oppositionsparti, Magdalena Andersson, och Centerpartiets ledare, Muharrem Demirok, åkte gemensamt till Uppsala. De tog en promenad i Gottsunda centrum, de träffade ungdomsjouren om den samverkansmodell mellan skola, socialtjänst, polis och fritid som används i det brottsförebyggande arbetet, och de träffade polisregionens underrättelsechef.
Besök på Valsätraskolan
Men först på programmet stod besöket på Valsätraskolan, en F–9-skola med drygt 970 elever. Valsätraskolan har inte själv drabbats men mot bakgrund av våldsutvecklingen i staden är det klart att lärare och elever på skolan möter – och känner – oro i en högre utsträckning än tidigare.
– Det är inte lätt att möta den men det gäller att visa att man tar ta oron på allvar och tar de samtal som krävs, säger skolans rektor Tomas Rylander.
Nu kom två högt uppsatta politiker till skolan, följda av media och livvakter –finns inte risken att ett sådant här besök snarare spär på oron än tvärtom?
– Det kan man fundera kring och man kan ju aldrig veta, för någon enskild elev kanske det kan vara så. Men jag upplevde det inte på det viset. Det var rakt upp och ner, trevligt och bra samtal i klasserna de besökte. Det känns bra att de bryr sig, säger Tomas Rylander.