Arbetsmiljön i fokus på Skyddsombudens dag

Skyddsombudet är en viktig kugge för att alla delar av vår arbetsvardag ska fungera. Foto: Adobe Stock

Den 25 oktober är det Skyddsombudens dag.
– En viktig dag för skolledare som har ett av de tuffaste jobb man kan han ha, säger Anders Forsell, arbetsmiljöexpert på Sveriges Skolledare.

Skyddsombudens dag infaller varje år på onsdagen i EU:s arbetsmiljövecka som är vecka 43.

– Det är bra att skyddsombudens verksamhet ges utrymme. Vi håller just på att bygga upp en ny skyddsombudsutbildning för skolledare som blir färdig inom kort. Vi vet att det finns ett stort intresse, många har hört av sig och vill vara med, säger Anders Forsell, arbetsmiljöexpert på Sveriges Skolledare.

”Skolledare, ta av dig arbetsgivarhatten”

Omorganisationer, ökande hot och våldsincidenter, och den oro som skapas av samhällsutvecklingen med krig i närområdet och gängkriminalitet, är exempel frågor som hamnar i skolledares knän och påverkar arbetsmiljön. Skolledare har också en speciell situation eftersom de befinner sig mellan huvudmännen och skolans övriga personal.

– Skolledare har en tendens att ta på sig arbetsgivarhatten lite för ofta. Ta av den ibland! Vi får inte glömma att vi också är anställda och måste ha de rätta förutsättningarna för att sköta jobbet på ett bra sätt. Sedan handlar det om att hitta bra samarbeten i de här frågorna, säger Anders Forsell.

Förbundet uppmärksammar dagen

Nyligen presenterade Arbetsmiljöverket en undersökning kring arbetsorsakade besvär, läs vår artikel om skolledarnas svåra roll.

Sveriges Skolledare kommer att uppmärksamma dagen genom att sända videopodden Skolledarkvarten där Anders Forsell intervjuas om arbetsmiljöfrågor, du ser den här, samt med inlägg i sociala medier.

Här hittar du mer om skyddsombudsarbetet på Sveriges Skolledare.