Unik ledningsgrupp gav bättre arbetsmiljö

Sandra Vidic Arvidsson, Johanna Jozic, Lisa Boric, Helena Björk och Elisabeth Lejder. Foto: Anders G Warne
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Chef & Ledarskap

När en biträdande rektor slutade och den andre gick i pension föddes idén om att skapa en helt ny ledningsorganisation på Ribbybergsskolan i Haninge.
 – När jag kom hit blev jag väldigt imponerad av all kompetens, kreativitet och sprittande inspiration som fanns bland våra pedagoger. Det är det vi tagit vara på nu, säger Johanna Jozic, sedan tre år tillbaka rektor vid Ribbybergsskolan.

I den nya och smått unika organisationen, skapad efter en brainstorming i det man kallar en inspirationsgrupp, har man i stället för biträdande rektorer sju olika arbetsgrupper där ”teamledarna” tillsammans med rektor ingår i ledningen. 5 av de 27 lärarna har också specialuppdrag som innebär 80 procent lärarjobb och övrig tid för dokumentation och kvalitetsarbete inom olika verksamhetsområden.
– Vi har skapat en väldigt tydlig struktur på arbetet. När vi har så många idésprutor måste tankarna också kokas ned till verklighet och vi har allt i nedskrivna planer, säger rektor Johanna Jozic.

Fördelarna med det nya arbetssättet är många anser både rektor och lärare.
– Till en början fanns en viss oro. Men nu har visionen fått ett verkligt genomslag och alla tar sin del av ansvaret. Det blir väldigt effektivt med snabba beslutsvägar och snabba utvärderingar. Lärarna tycker det är spännande att ha möjlighet att påverka arbetet i större omfattning, säger Johanna Jozic.

Ökat engagemang

Sandra Vidic Arvidsson, en av lärarna på F-6-skolan med omkring 520 elever, håller med.
– Arbetssättet har medfört ännu större engagemang från lärare och personal. Jag har faktiskt undrat varför inte andra skolor har det organiserat som hos oss. De kollegor som vi talat med säger ofta ”vad bra ni har det”.

Maria Johansson, lärare på mellanstadiet, fyller i.
– Mycket beror nog på Johanna. Jag har arbetat på många skolor men aldrig haft en rektor som varit så öppen och velat ta del av den kompetens som finns bland lärarna. Det finns ingen stor skillnad mellan rektor och personal, hon är bara som en av oss.

I de arbetsplatsundersökningar som gjorts får Ribbybergsskolan också höga betyg. Något som ökat under de senaste åren sedan den nya organisationen infördes.

Samarbete med föräldrarna

Ett annat mått på trivseln och harmonin kan också vara skolrådet där rektor, föräldrar och mångårigt erfarna läraren Maria Johansson ingår.
– Tidigare var det ganska tuffa diskussioner om problem och sådant. Nu är det så lugnt att det nästan är tråkigt. Alla är överens om det mesta, säger Maria Johansson.

Skolans vision ”Tillsammans når vi målet” innefattar både rektor, lärare, personal, elever och vårdnadshavare.
– Hela den här resan gör vi tillsammans. Nu ska vi ha en julmarknad där föräldrar är med och jobbar för att samla in pengar till Musikhjälpen, säger Johanna Jozic.

Finns det då inget som gått snett i den snabba och ovanliga omställningen?
– Självklart blir saker knasiga ibland. Vi har en idé, testar och någon gång händer det att det inte fungerar. Men vi är prestigelösa. Då börjar vi om. Alla är överens om att finns det ett problem så ska vi lösa det.