Digitalt bibliotek ökar arbetsglädjen

Jennifer Hedström, en av pristagarna på Skolledargalan i våras.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Chef & Ledarskap

iMitten.se är ett digitalt bibliotek som ger gymnasieelever och lärare vid Dragonskolan i Umeå möjlighet att publicera sina skolarbeten så att de når ut till fler. Projektet drogs igång av rektor Jennifer Hedström, utsedd till årets digitaliseringsledare på Skolledargalan.

Grattis! Hur digital är du?

– Hahaha, jag är verkligen inget digitalt fenomen, absolut inte. Upprinnelsen till projektet är att jag kände frustration över att så många fina elev- och lärararbeten bara försvann i glömska sedan de redovisats.

– Dels ville jag skapa möjligheter för lärare att ytterligare variera undervisningen, dels ville jag hitta ett sätt att ta tillvara den stora bredd som finns på skolan – från alla olika utbildningar. Som att tjuvkika in i en massa olika klassrum på samma gång.

– Om elevers arbete når ut till fler än bara till läraren och klassen som de redovisas för, blir det eleverna gör mer på riktigt. Lärandet blir mer meningsfullt och de anstränger sig kanske lite extra när de vet att arbetet är bestående och når en bredare publik. Arbetet ligger kvar och kan tjäna som inspiration för andra. Det blir viktigt och på riktigt.

Så hur gick du till väga?

– På många olika sätt, men en viktig pusselbit var att jag anställde en hemlig digitaliseringsagent. En IT-pedagog vars främsta uppgift var att finnas tillgänglig, inspirera och utmana. Till en början satte jag honom till stor del i personalrummet – surra och lära känna folk, prata om deras förhållande till digital undervisning. För många är det ett stort kliv att ta sig an digital undervisning, men med en IT-pedagog vid sin sida blir det lättare.

– Jag tror på att variera undervisningen, att göra den tillgänglig och meningsfull. Digitala undervisningsmetoder har inget självändamål, syftet är att skapa ett mervärde som en naturlig del i undervisningen.

Vad har iMitten.se betytt?

– Sidan skapades av en klass på teknikprogrammet under ledning av vår IT-pedagog Niclas Lind och läraren Erik Forssell. Sedan har den successivt vuxit och blivit en arena för gemensamt lärande, driven av lärares och elevers engagemang. Flera av lärarna säger att elevernas motivation ökar när de jobbar med något som de vill publicera på iMitten.se. Sidan bidrar till en lärmiljö där lärandet sker på ett lustfyllt sätt. Eleverna har roligt och lär sig för att de vill, inte för att de måste.

– Några föräldrar berättade hur deras ungdomar plötsligt börjat intressera sig för matlagning eftersom de hade valt att redovisa sitt arbete i kursen Kost och hälsa i form av ett tv-program som lades ut på iMitten.se. Det blev också ett program att visa hemma och för vänner.

– Andra elever kanske gör sin examination i form av en podd, väl medvetna om att de då öppnar upp för andra att ta del av den.

Vad tycker lärarna?

– Jag ser att det sprakar av kreativitet hos lärare, den blomstrar verkligen i personalgruppen, och det smittar av sig. Fler vågar mer och fler tar hjälp av varandra, IT-pedagogen och av elever. Flera lärare säger också att det bidrar till högre arbetsglädje och mer samarbeten lärare emellan. Men – och det är viktigt – det hela bygger på lusten och viljan att anta egna utmaningar. Det är inga måsten eller krav inblandade.