Ekström: ”Folkhögskolans rektorer är extremt viktiga”

Anna Ekström har valts till ny ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation. Foto: Adobe Stock/Kristian Pohl/Regeringskansliet

Tidigare utbildningsminister Anna Ekström har valts till ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO). Samtidigt kommer förslag om neddragningar i folkhögskolornas verksamhet. ”Jag har svårt att förstå motståndet”, säger hon till Skolledaren.

LÄS ÄVEN: ”Bristen på skolsatsningar kan få allvarliga konsekvenser”

LÄS ÄVEN: ”Kortsynt att dra ner på folkhögskolan”

I veckan valdes Anna Ekström till ny ordförande i RIO. 

– Det känns bra. Bildning känns viktigare än någonsin i tider av fake news, när många tycker det är svårt att veta vad som är sant och inte i flödet.

Du får ditt uppdrag i en tid då nyttan av folkhögskolan ifrågasätts. Ser du något hot mot folkhögskolan?

– Det har funnits både förslag och motioner om att lägga ner de allmänna kurserna exempelvis. Folkhögskolorna har i många år fått ökade bidrag men i de två senaste budgetarna är det inte så. Nu får vi ser hur det blir i höstbudgeten. Nu lät det på Mats Persson när han besökte RIO:s kongress som att det kan komma nya satsningar i höstbudgeten. Många på kongressen blev glada och jag hoppas det inte är tomma ord.

En stor del av förslagen om nerdragningar eller förändringar av folkhögskolan kommer från ett parti, Sverigedemokraterna, hur ser du på det?

– Jag har svårt att förstå motståndet eftersom de fria folkhögskolorna också har en mycket viktig funktion för arbetsmarknaden. De allmänna kurserna är ju en chans för många att läsa upp sina gymnasieintyg. Utan godkända betyg är man i princip borta ifrån arbetsmarknaden i idag. Inom folkhögskolan finns också yrkesinriktade kurser till bristyrken som undersköterska och fritidsledare.

Många skolledare i folkhögskolan är oroade över utvecklingen, bland annat har ett antal av dem undertecknat ett upprop kring att en satsning på 3000 extraplatser inte förlängs. Hur ser du på skolledarnas roll?

– Jag är glad över skolledarnas engagemang. Folkhögskolans rektorer är extremt viktiga som ledare för verksamheten på respektive skola. Det jobb de gör och det engagemang de visar är helt avgörande för folkhögskolan. Därför ser vi till rektorerna alltid är väl företrädda i vår verksamhet

Hur ser den närmaste framtiden ut för RIO?

– Vi har en mycket viktig uppgift att driva opinion och skapa förståelse för hur viktig folkhögskolan är och hur viktigt det är att den förblir fri.

Du var utbildningsminister i Sverige i sex år, längtar du tillbaka?

– Ja, absolut kan jag göra det. Jag hade det mest fantastiska jobb man kan tänka sig i sex år och skulle gärna ha det igen. Men jag har spännande uppdrag nu också, så mig är det inte synd om.