Krönika
Forskning visar att vid en lön på 50 000 kronor i månaden börjar brytpunkten för när högre lön inte gör dig lyckligare. Tjänar du mer än så? Borde du i så fall verkligen lägga tid och energi på att kämpa för högre lön?, frågar sig gästkrönikör David Haas, rektor på Vuxenutbildning Järva
i Stockholm.
Jag är inte uppvuxen med pengar. Jag tror inte att någon av mina föräldrar tjänade över 20 000 kronor i månaden när jag och mina tre systrar växte upp på 90-talet. Ändå kändes det aldrig som att något saknades.
Forskning visar att vid en lön på 50 000 kronor i månaden börjar brytpunkten för när högre lön inte gör dig lyckligare. Tjänar du mer än så? Borde du i så fall verkligen lägga tid och energi på att kämpa för högre lön?
Ju mer min lön gått upp genom åren, desto mer har jag tänkt på vad som är bäst att göra med den. Sparkonto eller börsen? Hyra eller köpa? Amortera eller investera? Nu med lågkonjunkturen, inflationen och de höjda räntorna oroar jag mig samtidigt över ekonomin. Och trots oron har jag ingen aning om vad ett paket mjölk kostar. Betyder det att jag med min rektorslön tänker och oroar mig över pengar, utan att verkligen behöva mer?
Ja, vi ska förstås ha en lön i paritet med arbetet, ändå kan jag känna att det är fantastiskt att tjäna över medellönen genom att få göra något man verkligen vill om dagarna.
Vi rektorer tjänar en ganska bra bit över genomsnittslönen i Sverige (som var 37 100 kronor år 2021). Jag vet inte hur lönenivåer för olika yrken sätts, däremot vet jag att många av de allra tuffaste jobben är lågavlönade. Rektorsarbetet ställer höga krav på oss, utkräver ansvar. Samtidigt är det ett otroligt stimulerande och givande yrke. Ja, vi ska förstås ha en lön i paritet med arbetet, ändå kan jag känna att det är fantastiskt att tjäna över medellönen genom att få göra något man verkligen vill om dagarna.
Med det sagt gör jag ingen direkt koppling mellan lönen och det dagliga rektorskapet. Få av oss tänker nog om morgnarna att nu ska jag gå upp, ta mig till jobbet och dra in pengar. Eller sitter du där och räknar timme för timme hur lönekuvertet växer? Nej, du blev nog inte rektor för att göra karriär. Sannolikt blev du det för att både du och andra upptäckte att du brann för att leda skola och ville bidra så mycket som möjligt. En följd av det har råkat bli att du tjänar mer än vad du räknade med när du först började jobba inom skola.
"Vi ska förstås kämpa för att få det bättre"
Så jag tjänar mer i dag än vad jag trodde att jag skulle göra när jag utbildade mig till lärare. Min löneutveckling nu som rektor är likväl väldigt viktig. Den årliga löneökningen är förutom mer pengar, också ett kvitto på arbetsgivarens uppskattning för mitt arbete. För mig känns det skönt att facket sammanställer statistik, information, erbjuder rådgivning och sköter det årliga löneförhandlandet. Det ger både orosavlastning och sannolikt bättre löneutveckling.
Till sommaren väntar min fru och jag vårt första barn. Då kanske jag blir ännu mer mån om att få upp lönen. För vi kommer förstås vilja kunna skapa ekonomisk trygghet, och mer därtill, för vårt nya lilla liv. Som rektor har jag goda förutsättningar för det, även om jag kanske börjar titta närmare på mjölkpriserna då (eller snarare priserna på barnvagnar!). Men oavsett min egen livssituation tänker jag att vi rektorer förstås ska fortsätta kämpa för att få det ännu bättre, och samtidigt ska vi kunna vara nöjda med det vi har.