Åtta goda råd: Så blir det en fröjd att leda

Kennet Fröjd Foto: Mats Andersson
Ledarskap Rektor Kennet Fröjd brinner för sitt jobb – och då ingår det att också ha en strategi för att lägga tidspusslet. Här är hans tips på hur du får tiden att räcka till för både arbete och fritid.
Rektor Kennet Fröjd har många järn i elden. För att hitta en bra balans mellan gas och broms, arbete och fritid så behöver man som rektor fundera över vad som är viktigt på riktigt. Och vad som är bråttom, men kanske inte viktigt. Annars finns det en fara att man brinner i båda ändarna, menar han och delar med sig av sina bästa råd för att hitta balans och glädje i ledarskapet.
Kennet Fröjds åtta råd
1. Fokusera på saker du kan påverka. Det är ingen vits att stressa över saker du inte kan göra något åt.
2. Gör en egen prioriteringsmatris och skriv in vad som:
- inte är brådskande men viktigt.
- är både brådskande och viktigt.
- är viktigt eller brådskande.
- är brådskande men inte viktigt.
3. Bilda ett ledarlag tillsammans med någon nära dig på skolan. En rektor kan lätt bli ensam. Om det inte finns en biträdande rektor så hitta nyckelpersoner som du kan ge formella uppdrag eller ett utökat ansvar.
4. Bygg goda relationer och ta hand om människors känslor. Att få tillit är en smörjolja för att saker ska fungera.
5. Blocka kalendern 1,5 timmar. Gå runt i skolan och gör klassrumsbesök och träffa elever och lärare. Om du blir sittande på kontoret finns det en risk att några få personer tar upp nästan all din tid.
6. Reflektera tillsammans med nära kollegor minst en gång i veckan.
7. Säg vad du gör och gör vad du säger. När man utlovar något så måste man verkställa. Lova därför inte mer än du kan göra. Det bygger tillit.
8. Sätt dig i uppehållsrummet med eleverna och läs mejl eller annat där det inte gör något om du blir avbruten. Då kan du prata med eleverna samtidigt.nFör arbeten som kräver lugn och ro bör du blocka kalendern och sitta på en annan plats än ditt arbetsrum. Då kan du göra jobbet utan att bli störd.
Artikeln har tidigare publicerats i Skolledaren nr 6-2023