Så arbetar prisade rektorn med förskolans värdegrund

Rektor Rita Svensson och kollegerna har satt värdegrunden i väggarna på förskolan. Foto: Kent Eng

För Rita Svensson är det ingen större skillnad på att leda vuxna och att leda barn. Det handlar om att lyssna, ha tillit och att vara en god medmänniska. Eller med andra ord – att i alla situationer låta värdegrunden verka i praktiken.

Att gå med Rita Svensson genom de relativt nybyggda lokalerna i förskolan Kreatören i Rotviksbro utanför Uddevalla, är att samtidigt få se hur värdegrundsarbetet bokstavligt talat sitter i väggarna. Förskolan är byggd utifrån Reggio Emilia-filosofin* och avdelningarna har namn som ”Nyfiken”, ”Utforskare” och ”Nyskapare”. I namnen avspeglas barnens utveckling under förskoletiden och tron på deras förmågor.

Vi stannar till vid en av förskolans vrår med ett lågt runt bord med plats för en mindre grupp att sitta och prata. På väggen hänger inplastade kort med ord som hjälpa, tillsammans, stopp, dela, turas om och byta bredvid barnkonventionens tre artiklar. Alla ord finns också på engelska och med bildstöd.

– Jag har alltid brunnit för de här frågorna och funderar hela tiden på hur vi kan jobba för att vara goda medmänniskor. Därför för vi kontinuerliga samtal med barnen om att till exempel vara en god kamrat. Vi har också särskilda barnråd där vi för protokoll och till exempel pratar om vilka regler som ska gälla i en lek. Barnen behöver se att vi tar deras ord på allvar, säger Rita Svensson.

Handlar om tilltro till barnens förmågor

I förskolans restaurang blir en annan del av värdegrundsarbetet tydlig – måltids­pedagogiken. Barnen kommer in gruppvis för att ta smörgåsar från mellanmålsbuffén. Här får de förse sig själva, bre sina smörgåsar och hälla upp sin dryck utifrån sina förutsättningar.

– Om vi ger en kanna med lagom mycket mjölk till en ettåring, så klarar de att hälla över den i ett glas, säger Rita Svensson.

Det finns heller inga haklappar eller pipmuggar i restaurangen.

– Det handlar om barnens integritet, att vi inte tvingar på dem en haklapp eftersom en del tycker det är obehagligt. I stället lär de sig snart att inte spilla.

Alla dessa detaljer handlar om just tillit och tilltro till barnens förmåga och är en viktig del i Rita Svenssons ledningsfilosofi.

Rita Svenssons 7 tips

1. Var inlyssnande. Allas ord är viktiga, även om vi inte är överens.

2. Tro på dina medarbetare. De har kompetensen och är guldkornen (barnen är diamanterna).

3. Jobba med de vuxna som du skulle jobbat med barnen eller ungdomarna.

4. Engagera föräldrarna. Visa hur ni jobbar genom att bjuda in dem, till exempel på dagtid till aktiva föräldramöten. Låt barnen visa dem runt.

5. Låt alla få blomma utifrån sina förutsättningar. Alla har vi någon förmåga som sticker ut och som vi kan stärkas i.

6. Prata mycket om pedagogik och arbetsmiljö med medarbetarna på mötena.

7. Glöm inte att förskolan är barnens arena. Det är därför du har ditt jobb!

Arbetade tidigare i storstad

Rita Svensson kom till Uddevalla 2009 efter att ha arbetat många år i Stockholmsområdet som bland annat förskollärare, pedagogisk handledare och biträdande förskolechef. Hon sticker inte under stol med att hon var skeptisk till hur det skulle vara att jobba i ett mindre samhälle. Var det bakåtsträvande? Skulle hon mötas av ett ständigt ”så har vi alltid gjort”?

Blev det så?

– Nej, verkligen inte. Det blev helt fantastiskt.

Hon blir tyst en stund och det kommer tårar i ögonen.

– Ja, jag blev lite rörd. För jag möttes av så många som ville så mycket, men som inte tidigare fått förutsättningar och möjligheter. Så många som inte riktigt trodde sina öron när jag svarade ja på frågan ”får vi göra så här”? Det var som att komma in i en öppen famn och jag vågar säga att vi aldrig hade kommit så långt om inte mina medarbetare varit så entusiastiska.

Om inte medarbetarna varit så entusiastiska hade vi aldrig kommit så långt.

Rita Svensson

Men hon medger också att det är ett utvecklingsarbete som kräver mycket struktur och engagemang. Om barnen ska vara delaktiga, behöver också de vuxna vara medforskande i barnens utveckling. Därför är det numera tydligt i annonsering efter ny personal att de ska vara intresserade av att jobba aktivt med barnens delaktighet, med tillit, integritet, jämställdhet, källkritik, måltidspedagogik, språkutveckling och inte minst skapa en plats där både barn och vuxna är goda medmänniskor.

*Reggio Emilia är ett pedagogiskt förhållningssätt som bygger på tron på människans möjligheter, respekt för barnet och en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta med en drivkraft att utforska världen. En bärande idé är att utveckla barnets uttrycksmöjligheter, därav uttrycket ”ett barn har hundra språk”.

Rita Svensson

Ålder: 60 år.

Bor: Lysekil.

Familj: Sambo och bonus­dotter.

Rektor på: Förskolan Kreatören i Rotviksbro och Bokenäsets förskola utanför Uddevalla.

Därför älskar jag att vara rektor: Det är ett mångfacetterat arbete, där jag får möta så många härliga barn och vuxna. Barn ger så mycket energi!

Utmärkelse: Fick 2022 pris för Årets värdegrundsarbete vid Skolledargalan.