Rektor Kennet Fröjd: "Visa vänlighet och ta ansvar”

Rektor Kennet Fröjd har öppnat upp ett stort fönster i sitt arbetsrum som vetter rakt ut i elevernas uppehållsrum. Han sitter gärna tillgängligt och vill bli ”störd”. Foto: Bildbyrån

Kennet Fröjd är rektorn som får världs­ledande forskare att skriva förordet i hans böcker och medverka i hans podd ”Fröjd´s toolbox”. Han beskriver sig själv som en forskningsnörd som brinner för frågor om inkludering, lärande och ledarskap.

Det första man tänker på när man möter rektorn Kennet Fröjd är: hur har människan tid? Han skriver böcker i evidensbaserat ledarskap för både skolledare och lärare. Han gör utbildningspodden ”Fröjd´s toolbox” varje vecka. Han får världsledande forskare inom ledarskap och utbildning, som John Hattie och Dylan William, att samtala med honom i digitala möten som han sprider via sin hemsida.

Idéer från idrottsvärlden

I mer än 30 år har Kennet Fröjd arbetat för att skapa skolmiljöer där alla elever kan inkluderas och lyckas utifrån sina förutsättningar. Många idéer har han hämtat från idrottsvärlden. Han brinner för att elever ska få ännu mer fysisk aktivitet i skolan än enbart idrottslektionerna och att den extra aktiviteten inte ska vara betygsatt. Han har utbildat tränare i friidrott inom bland annat paraolympiska landslaget. Och mycket, mycket annat.

Kennet Fröjd

– För att hitta en bra balans mellan gas och broms, arbete och fritid så behöver man som rektor fundera över vad som är viktigt på riktigt. Och vad som är bråttom, men kanske inte viktigt. Annars finns det en fara att man brinner i båda ändarna, säger han.

Gå inte igång på allt

Det låter lätt men hur får man till det som rektor i vardagen när dokumenten hopar sig på skrivbordet. Den inkommande mejllistan ringlar sig som en orm i mobilen. Man blir avbruten i sitt arbete var och varannan minut av att någon står i dörren till arbetsrummet eller ringer om ett ärende som de menar är ”akut”!

Det låter lätt men hur får man till det som rektor i vardagen när dokumenten hopar sig på skrivbordet. Den inkommande mejllistan ringlar sig som en orm i mobilen. Man blir avbruten i sitt arbete var och varannan minut av att någon står i dörren till arbetsrummet eller ringer om ett ärende som de menar är ”akut”!

Kennet Fröjd

Kennet Fröjd radar genast upp en rad konkreta tips. En del är hämtade ur hans bok ”Skolledarens verktygslåda” där han fokuserar på skolledares hälsa och hur man som rektor får tiden att räcka till i sitt ledarskap samtidigt som man får tid över till reflektion och fritid.

Han säger att en rektor inte behöver ingripa och gå i gång på allt som sker runt omkring en på skolan även om man måste ge sig tid åt att lyssna på medarbetares känslor.

– Om en medarbetare är i affekt så behöver du bemöta personens emotioner så hen lugnar sig. Däremot innebär det inte att du behöver släppa alla egna rutiner som rektor och omedelbart gå in och ingripa. Om du just då är inne i något extremt viktigt så kan ofta en annan lämplig medarbetare ta över och hantera situationen, säger han.

För som rektor behöver man inte utföra allt själv, poängterar han. Det optimala är att hitta sätt att hjälpa varandra på skolan och att dela på tidskrävande arbete.

Delar på uppgifterna

På Kennet Fröjds nuvarande arbetsplats på Celsiusskolan i Edsbyn delar han och Britt-Inger ”Binge” Robertsson på arbetsuppgifterna. Hon är rektor för f–åk 6 och biträdande rektor för åk 7–9. Han är rektor för åk 7–9 och biträdande rektor för f–åk 6. Trots att Celsiusskolan räknas som två enheter ligger byggnaderna fysiskt ihop. De har gett varandra delegation på allt de kan. Rektorerna har också tydliggjort för personal, föräldrar och elever att de kan prata med vem som helst av dem.

– Hon gör det lätt för mig. Vi känner varandras verksamheter och kan gå in för varandra och skapa en kollektiv effektivitet. Jag är inne på mitt femte år som rektor på skolan och Binge har lång erfarenhet, med 20 år som lärare, biträdande rektor och som rektor sedan åtta år tillbaka. Vi samplanerar, kör med raka rör och delar upp uppgifterna mellan oss utifrån det vi är bäst på. Hon styr exempelvis upp ekonomin medan jag söker extra pengar för olika projekt, säger Kennet Fröjd.

Skapar gemensam spelidé

Fyra gånger per år tar rektorerna en halvdag tillsammans. De lämnar då skolmiljön och pratar om vad de vill framöver i livet och i skolan. Varje måndag träffas de på skolan och gör en samplanering över veckan och på fredagen sätter de sig alltid under 1,5 timme och har reflektionstid och skriver ett veckobrev tillsammans.

– Det är viktigt att få medarbetare på skolan att tro på en gemensam spelidé och få dem att känna att vi lyckas tillsammans, säger han.

Skolan har bara två ledord: Visa vänlighet och Ta ansvar.

– Det kommer man ganska långt med på en skola. Och vårt arbete på skolan med eleverna börjar ge effekt. I våras hade 96,6 procent av eleverna gymnasiebehörighet. Vilket var betydligt högre än snittet i kommunen, säger han.

Olika skolor har självklart olika förutsättningar men han menar att det ofta går att delegera, samplanera och ge andra kollegor som exempelvis arbetslagsledare ett utökat ansvar.

Han säger också att det är viktigt att tydliggöra för sig själv som rektor vad som ger energi och vad som slukar energi och ge sig själv utrymme för att få en bättre balans där.

– Att ge sig själv andningshål under dagen är viktigt. Men man får komma ihåg att det som kan kännas som ett tungt arbete för en person kan ge någon annan energi, säger han.

Vill blir ”störd” av eleverna

Själv får Kennet Fröjd mycket energi av att läsa om ny forskning och prata med forskare världen över.

– Det är aldrig någon som har sagt nej när jag kontaktat dem för att diskutera något, säger han.

Han får också energi av att åka och hälsa på i andra skolor för att få inspiration. Han tycker mycket om att vara ute i verksamheten på sin skola bland elever och medarbetare. Han har öppnat upp ett stort fönster i sitt arbetsrum, som vetter rakt ut i elevernas uppehållsrum, där han ser eleverna hela tiden. På andra sidan rummet har han en dörr in till personalrummet.

– Jag sätter mig ofta i uppehållsrummet med datorn och gör saker som jag kan göra på autopilot så länge det inte är något konfidentiellt. Då blir jag gärna ”störd” av eleverna, säger han.

LÄSTIPS! Läs Kennet Fröjds åtta goda råd för att skapa balans och tid att leda. 

Kennet Fröjd

Ålder: 59 år

Bor: Byn Granbo i Bollnäs men jobbar i Edsbyn i Ovan­åkers kommun

Familj: Exfru, två söner och två barnbarn samt bonushusse till sonens hund

Fritid: Tränar mycket. Forskningsnörd inom lärande och ledarskap. Gör podden Fröjd´s toolbox med avsnitt en gång i veckan. Älskar champagne.

Har skrivit: ”Skolledarens verktygslåda”, ”Lärarens verktygslåda”, ”Motorik för studiero och lärande”, Studentlitteratur 2023

Finns på: frojdstoolbox.se och med podden: Fröjd´s toolbox på bland annat Spotify

Därför älskar jag att vara rektor: Min främsta drivkraft i livet är inkludering. Jag vill nå varenda unge och inte bara lyckas ge 80 procent i mitten schyssta förutsättningar att lyckas. Att se leendet och glädjen hos elever när de lyckas och överträffar sig själva, det är underbart. Det tröttnar jag aldrig på.

Ledarskapsreportaget är tidigare publicerat i Skolledaren 6-2023