Skolledare, så blir din nya tidning

Emelie Henricson är chefredaktör för nya Skolledaren. FOTO: JOHAN STRINDBERG
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Chef & Ledarskap

Den 1 januari bildades nya fackförbundet Sveriges Skolledare. Nu lanseras nya tidningen och sajten Skolledaren. – Vi ser fram emot att bevaka och driva skolledarnas viktigaste frågor, säger Emelie Henricson, chefredaktör för nya Skolledaren.

Fram till i januari fanns två fackförbundstidningar för skolledare ­– Skolledaren, som ges ut av Sveriges Skolledarförbund, och Chef & Ledarskap, som ges ut av Lärarförbundet.

Nu har en helt ny redaktion bildats under namnet Skolledaren, ledd av chefredaktör Emelie Henricson.

Hon går från en roll som redaktionschef på tidningen Läraren.

– Det kommer bli spännande att ta vid och bevaka och driva skolledarnas frågor till förändring. Jag ser fram emot att kunna sätta igång med både djuplodande, granskande journalistik och samtidigt vara en, för skolledare, viktig nyhetskanal i både print och digitalt.

”Förstärker skolledarnas starka och viktiga röst”

Kanslichefen för Sveriges Skolledare, Maria Andrén Bergström, ser fram emot den nya tidningen och de digitala kanalerna.

– Skolledaren blir mycket viktigt för det nya förbundet Sveriges Skolledare. Den förstärker skolledarnas starka och viktiga röst i opinionsbildningen och bidrar också till en effektiv medlemskommunikation, säger hon. 

I dag, den 24 januari, är det premiär för första numret av magasinet Skolledaren, samtidigt som sajten Skolledaren.se lanseras. Den 27 januari kommer också första nyhetsbrevet. 

– Skolledare är avgörande för att vi ska ha en fungerande skola i Sverige, och det är med stolthet vi, jag och redaktionen, tar oss an uppdraget att både belysa de utmaningar som yrkesrollen står inför – men också lyfta fram de positiva nyheter som visar på all den kraft och den kompetens som finns bland Sveriges skolledare, säger Emelie Henricson. 

Skolledarens nuvarande chefredaktör Kerstin Weyler gick i samband med övergången i pension. Chef & Ledarskaps redaktionschef Håkan Söderberg fortsätter som reporter på nya Skolledaren.