Kraftiga nedskärningar pressar skolledare i Stockholm

Det finns inte någon ekonomisk kompensation för löneökningar, för nya regler för pensionsavsättningar eller livsmedelskostnader – något liknande har Kjell Sjöberg, ordförande i Sveriges Skolledare Stockholm aldrig varit med om. Foto: Amina Dahlab/Privat
Skolbudget
Av 126 grundskolor i Stockholm kommer 103 att gå med underskott på sammanlagt 265,9 miljoner kronor. Nu väntar kraftfulla nedskärningar i verksamheten.
– Jag kan inte minnas att jag någonsin varit med om den här volymen när det gäller nedskärningar, säger Kjell Sjöberg, ordförande i Sveriges Skolledares lokalavdelning i Stockholm.
Kjell Sjöberg menar att det är en närmast chockartad upplevelse att det inte finns någon ekonomisk kompensation för löneökningar, för nya regler för pensionsavsättningar eller livsmedelskostnader.
– Jag får dagligen förhandlingsframställan från rektorer som vill ha stöd. De tvingas till neddragningar och det kan gälla alla typer av tjänster, som biträdande rektorer, elevassistenter, fritidslärartjänster. Det finns enskilda skolor som ska spara 10 tjänster. Även om just de skolorna kan ha speciella omständigheter så sätter det här stor press på skolledarna.
Inom kort ska Sveriges Skolledare träffa skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) för att diskutera skolornas situation.
– Det är bra att vi kan få framföra våra åsikter till henne. Vi tror att direkt kommunikation är en bra väg att gå, säger Kjell Sjöberg.
”Skolledarna får riva ner det de byggt upp”
En sak Sveriges Skolledare vill diskutera är att den rödgröna majoriteten i Stockholm menar att skolorna kan använda den buffertfond som de byggt upp för att täcka de ökade kostnaderna.
– Det är ju inte meningen att de ska användas på det sättet. De ska ge möjlighet till framtida investeringar i verksamheten. Här får skolledarna riva ner det de byggt upp, det är mycket tråkigt.
Ett annat orosmoln är också vad som händer härnäst.
– De man verkligen kan oroa sig för är vad som händer 2024 om utvecklingen fortsätter. Då kan det bli än mer allvarliga frågor kring arbetsmiljön i sin helhet för skolledare, säger han.
Väcker starka reaktioner
Samtidigt menar han att bilden inte är helt entydig när det gäller nedskärningarna i Stockholmsskolorna. Det kan finnas många faktorer som spelar in.
– Alla kan inte dras över samma kam. Vi vill gärna avvakta resultaten från tertial två, som kommer nu i maj. Då vet vi mer om vilka nivåer det handlar om, säger Kjell Sjöberg.
Neddragningarna i skolorna har väckt starka reaktioner över hela landet, men inte minst i Stockholm. Ett uttryck för det är att Sveriges Lärare på lördag anordnar en demonstration för ökade medel till skolan i centrala Stockholm.