Bollnäselever kan välja köttbullar – varje dag

Syftet med köttbullar på menyn är att nå de barn som äter lite, eller inte alls, av skolmaten. Foto: Adobe Stock

För många låter det som en dröm: köttbullar och makaroner till lunch, alla skoldagar i veckan!
– Alla sätt som får barnen att äta mer är värda att testa, säger Helene Morin Hansson, rektor på Kilbergsskolan, en av fyra skolor i Bollnäs som provar ett nytt grepp.

Idén om att erbjuda köttbullar och makaroner i skolmatsalen, varje skoldag, kommer från ett medborgarförslag som lämnats in i kommunens förslagslåda.

– Jag vet inte vem det är som lämnat in förslaget men vi tycker att det är ett så bra förslag att det varit värt att testa, säger Helene Morin Hansson, rektor på F–6-skolan Kilbergsskolan.

Varje dag serveras två nya maträtter och ett salladsbord på Kilbergsskolan. Sedan höstterminen startade erbjuds också ett tredje alternativ: köttbullar och makaroner. Syftet är att nå de barn som äter lite, eller inte alls, av skolmaten. Hittills har det varit positivt enligt Helene Morin Hansson.

– Nittio procent av de reaktioner vi fått från föräldrar är positiva, konstaterar hon.

Livsmedelsverket är skeptiskt

Livsmedelsverket är inte helt övertygad om konceptet. Enligt skollagen har alla rätt till kostnadsfria och näringsriktiga måltider under skolgången. Farhågan med att utöver de två rätterna och salladsbordet erbjuda en bestående maträtt är att elever som annars skulle testa olika rätter, äter ensidigt anser de.

– De missar även chansen att träna på att testa olika maträtter. I stället för att ha en bestående rätt för alla rekommenderar hon anpassat stöd för de som inte äter, och att skolor satsar på en trygg och trivsam måltidsmiljö under skollunchen, säger Emelie Eriksson till SVT Nyheter.

Helena Morin håller inte riktigt med.

– Vi får ha lite tillit till att barnen kommer att äta allsidigt och det är något vi också sett här. Det flesta väljer den ordinarie maten och många tar av allt i kombinationer. Vi har också ett ständigt samarbete och dialog med kommunens kostenhet. Vi kommer att utvärdera det här efter terminens slut, säger hon.

Kommission undersöker skolmåltider

Rektorers engagemang för skolmat har också nyligen uppmärksammats av den så kallade Skolmatskommissionen som Skolledaren också skrivit om. Kommissionens uppgift är att lämna förslag på insatser som gör att fler skolbarn får ta del av en hälsosam och näringsriktig kost i skolan. Just nu arbetar man med en rapport som ska presenteras i början av 2024.

Den ska bland annat undersöka om måltiderna i skolan bör täcka en större andel av energi- och näringsintaget än Livsmedelsverkets rekommendation och om riktlinjer för mat i skola och förskola är tillräckligt tydlig för att kostchefer ska kunna möta dem utifrån ett samhällsekonomiskt och folkhälsomässigt perspektiv på kort och lång sikt.

I Bollnäs fortsätter man att servera köttbullar och makaroner som ett alternativ.

– Det är flera kommuner som hört av sig, så intresse finns. Men vi ska som sagt utvärdera efter terminens slut, säger Helene Morin Hansson.