Skola på schemat när Almedalen återöppnar

Almedalen kommer bubbla av politik under veckan.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Chef & Ledarskap

Efter två års frånvaro är det dags igen för fysiska möten på Almedalsveckan på Gotland.
– Det är en plats där vi får utrymme att lyfta medlemmarnas frågor till en smältdegel av den politiska sfären i Sverige, säger Linnea Plöen Casterud, utredare på Lärarförbundet.

Lärarförbundet skolledares ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman finns på plats nästa vecka när den gotländska traditionen återupptas. Huvudpunkten på hennes agenda är Lärarförbundet Skolledare och Sveriges skolledarförbunds eget event: Hur gör vi likvärdighet i praktiken?

Läs också: Så blir skoldebatten i Almedalen

Det handlar om statens beslut att regionalisera skolmyndigheterna, och att ha så kallade kvalitetsdialoger över hela landet. Men några större förändringar av ansvarsfördelning eller finansieringsmodell är inte aktuella.

Kommer det här på något sätt att underlätta rektorernas arbete eller blir det ytterligare en börda som ska läggas i rektorernas knä? Det ska diskuteras här.

Outnyttjad kraft

 Skolledarförbundets ordförande Matz Nilsson medverkar och de som ställs mot väggen är Helén Ängmo, generaldirektör Skolinspektionen, Monica Sonde, avdelningschef, SKR och Linus Sköld, riksdagsledamot och ledamot i utbildningsutskottet(S).

Ann Charlotte Gavelin Rydman kommer också att delta i evenemanget ”Skolan – från kunskapsfabrik till drivhus för morgondagens medborgare”.

Enligt arrangören, Ung företagsamhet, finns det en outnyttjad kraft för ett mer jämlikt och modigare Sverige: nämligen elever i grund-och gymnasieskolan. I och med ny flyktingvåg blir det, enligt UF, än viktigare att skolan kan bidra i integrationsarbetet. För att göra det möjligt krävs att skolan tydligare öppnar upp för en större kreativitet och företagsamhet hos dagens unga – oavsett bakgrund. Bland de övriga deltagarna finns Cecilia Nykvist, VD, Ung Företagsamhet, Ida Drougge, riksdagsledamot för Moderaterna och socialdemokraten och ledamoten i utbildningsutskottet Tomas Kronståhl.

Lyfta våra frågor

– Ann-Charlotte kommer också att ha många möten med organisationsföreträdare och politiker. Enskilda möten ger bra möjlighet att lyfta våra frågor, säger Linnea Plöen Casterud,  utredare på Lärarförbundet.

Skolan är också ämnet för ett antal ytterligare events i Almedalen. Läs mer på https://www.almedalsveckan.info/

Läs också: Så blir skoldebatten i Almedalen