Sveriges elevkårer: Så vill vi jobba ihop med rektorer

Embla Persson, ordförande Sveriges elevkårer. Foto: Sveriges elevkårer/Amina Dahlab

Kommunikation och samarbete. Det är vad Sveriges elevkårer vill se i relationen till skolledare.
– Rektorer är de som har den ledande rollen för att lärare och elever ska trivas i skolan, så relationen är superviktig, konstaterar Sveriges elevkårers ordförande Embla Persson.

Nyligen träffade hon Ann-Charlotte Gavelin Rydman, en av två ordförande i Sveriges Skolledare.

– Den här typen av möten är jätteviktiga. En möjlighet att dela erfarenheter, att få bättre förståelse för varandras uppgifter och hitta en samsyn säger Embla Persson.

Embla Persson menar att det finns många goda exempel runt om i landet där samarbetet mellan rektorer och elevkåren fungerar alldeles utmärkt.

– Många skolor har samarbetat kring hur exempelvis insparkar och utsparkar ska fungera på ett bra och tryggt sätt för eleverna, man kan arbeta tillsammans kring föreläsningar och schemaläggningar för att verksamheten ska flyta så bra som möjligt. Det handlar om att ge och ta, säger hon.

Men det finns också skolor där det fungerar mindre bra

– Det finns rektorer som inte riktigt litar på vår roll och kan vilja begränsa vår föreningsfrihet. Vi vill ha samarbete och stöttning från rektor, men själva bestämma vår organisering, vilka utskott vi ska ha och så vidare. Vi ska vara demokratiska representanter för eleverna och då kan inte någon annan gå in och detaljstyra. Jag tror inte att det handlar om illvilja från rektorerna egentligen utan snarare en brist på kommunikation, säger hon.

Rektorshearing

En metod som många elevkårer använder sig av är så kallad rektorshearing. En rektorshearing kan genomföras på många sätt; med ett antal utfrågare, sändning via livestream eller på plats, användande av hashtag eller frågeformulär för att låta andra elever ställa frågor och så vidare.

– Det kan var en bra möjlighet till kommunikation och ökad förståelse där eleverna sätter agendan, säger Embla Persson.

Kommunikation och samarbete är nyckelorden för Embla Persson.

– Vi i Sveriges elevkårer som organiserar gymnasiet och vår systerorganisation i grundskolan Sveriges elevråd är mycket öppna för samarbete. Vi vill ha stöttning och guidning av skolledarna men det måste ske med ömsesidig respekt, konstaterar Embla Persson.