Så bygger Uppsala Sveriges Skolledare

Anders Ekegärd och Johanna Wallin samarbetar bra fackligt i Uppsala kommun. Foto Uppsala: RachelH CC BY
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Chef & Ledarskap

Den 1 januari etablerar Lärarförbundet skolledare och Sveriges skolledarförbund tillsammans Sveriges Skolledare. I Uppsala har redan flera steg tagits på den vägen och den 18 november bjuds det till fest.

Anders Ekegärd är skolledarombud för Lärarförbundet Skolledare i Uppsala och Johanna Wallin är ordförande för Sveriges Skolledarförbunds lokalavdelning. Redan i augusti drog man i gång det man kallar för Arbetsutskottet, en sju personer stark grupp med representanter för de båda förbunden.
– Vi har haft både fysiska och digitala möten. Här diskuterar vi saker som hur vi ska dela och hantera medlemsärenden, hur vi ska ha det med lokal och hur vi ska jobba framåt överhuvudtaget, säger Anders Ekegärd.

Han konstaterar också att de båda förbunden haft en bra relation även tidigare. Johanna Wallin håller med.
– Vi har samarbetat mycket tidigare, varit goda kolleger och ibland stämt av med varandra innan vissa möten i samverkansgrupper exempelvis. Vi skolledare har ofta samma situation, förståelse för kulturen, hur det är att arbeta med ledning och styrning och så vidare, säger Johanna Wallin.

I maj är det årsmöte då en ny styrelse ska väljas men fram till dess är det ur många aspekter ”business as usual”.
– Vi kommer att fortsätta ha representanter för båda förbunden i olika samverkansgrupper men från den 1 januari under namnet Sveriges Skolledare, säger Anders Ekegärd.

Även om mycket arbete återstår så är vägen utstakad. Och den 18 november manifesteras den kommande etableringen med en fest i Uppsala.
– Det har varit stort söktryck för att anmäla sig till den. Det är jätteroligt, säger Johanna Wallin.

Till festen hoppas man också få digitala hälsningar från förbundsordföranden Ann-Charlotte Gavelin Rydman och Matz Nilsson. Då är det 43 dagar kvar till etableringen av Sveriges Skolledare är ett faktum.