Mot högre betyg – genom epa-traktorerna

Urban Fröberg målar allt från motorcyklar till brevlådor på fritiden, ofta eldsflammor, dödskallar och effektlacker. Innan jul packade han med sig sin utrustning till skolan för att måla tillsammans med några av Matfors ungdomar. Foto: Mats Andersson
Teman
Det är onsdag kväll och på Matfors skola har ett 20-tal elever och representanter för epa-kulturen samlats för att för att måla sina epatraktorer, diskutera färgval, design och olika material.
Initiativtagare är skolans rektor Urban Fröberg, 57.
Läs alla delar i Tema: Sveriges viktigaste chefsjobb
Han anställdes som rektor på skolan, en F-9-skola med cirka 650 elever, den 1 december 2022. Urban Fröberg hade ingen tidigare erfarenhet som lärare, men har varit rektor för en F–6-skola och har gått det statliga rektorsprogrammet. I övrigt är han utbildad på Krigshögskolan och efter ett antal militära uppdrag har han de senaste åren varit pressofficer och utbildningschef inom Försvarsmakten.
Kanske kan erfarenheterna från försvaret vara till nytta när han nu drar ut i strid som rektor. Det är nog lite så han ser på jobbet och han har lokaliserat ett par utmaningar att strida för; att få pojkar att plugga mer, att få pappor att engagera sig mer och att få psykiatrin, BUP, att bättra leveransen med betydligt kortare väntetider.
Tillbaka på skolgården den här onsdagskvällen i december.
– Jag tror de uppskattade att hitta en ny arena att möta sin rektor på, i slitna arbetskläder och som en som vet hur man målar bilar. Men jag ville också passa på att prata om andra saker med dem, bland annat om betyg, säger han.
Vill engagera pappor
Många av pojkarna på Matfors nöjer sig att få betyget E. Med under kvällen var en 17-årig tidigare elev på skolan.
– Den tidigare eleven läser till bilplåtslagare. Han hade fått slita hund hela nian för att få de betyg som krävdes. Han ångrade att han inte pluggade lite till årskurserna innan. Det behövs ganska lite menade han för att man ska ha en bättre sits och jag tror att de som var där lyssnade, säger Urban Fröberg.
Att kommunicera och vara öppen är nyckeln för att utveckla skolan, menar han. Varje fredag levererar han sina fredagstankar i ett brev till föräldrarna.
– Här kan jag skriva om något som är roligt, en klass som gjort bra ifrån sig. Men jag kan också ta upp saker som digitala kränkningar som vi har haft problem med. Det handlar om att inte ha beröringsskräck för något. Jag vill vara tydlig med att det här är något vi gör tillsammans, säger han.
Då ingår också papporna. Att få med dem i högre utsträckning är en annan utmaning för Urban Fröberg.
– Jag tror jag kan dela med mig av min egen erfarenhet med två tonårssöner, säger han.
Ett annat problem han vill ägna sig åt är att påverka psykiatrin.
– Det är inte lätt att vara ung i dag, många mår dåligt. Och nu ser jag det som min uppgift att ändra på det. Vi kan inte låta elever misslyckas om och om igen. I dag kan det vara sex månaders väntetid innan man får en intervju och kanske ett och ett halvt år innan en utredning är på plats. Då kan man ha hunnit bli hemmasittare, även om skolan gör allt den kan. Så kan vi inte ha det.
Trygghetsråd
Han påpekar också att skolan inte är någon isolerad ö, utan den är en del av samhället. I Matfors finns ett trygghetsråd som sammanträder runt en gång i månaden. Här finns socialtjänst, lokal polis, lokala handlare med flera representerade.
– På rådet får vi en lägesbild. Jag vill inventera vår egen särart, hur ser Matforsstuket ut? Det är jätteviktigt, vi är ju i någon mening en byaskola och den är viktig för hela samhället.
Det är med andra ord ingen överdrift att påstå att Urban Fröberg fyller sina arbetsdagar. Men han har en positiv syn på sitt uppdrag.
– Det är ett svårt jobb men det är viktigt att ha roligt och varje dag sker det underverk. Och ibland har vi en tendens att inte prata så mycket om de kanske 99 procent av skolan som fungerar fint. Skolan är inte något som bara händer det är ju en planerad och reglerad verksamhet, säger Urban Fröberg.