Hoppa till huvudinnehåll

Ny rektorsutbildning i Malmö

Under 2005 startar Rektorsutbildningen vid Malmö högskola på försök en kombinerad introduktionsoch rektorsutbildning. Huvudsyftet är att få en helhet och större effektivitet i rektorsutbildningen. Att knyta ihop handfasta kunskaper i juridik, arbetsrätt och administration med ledarskapet och utvecklingsuppdraget är det viktiga.

Publicerad: 2004-10-31 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:32

Åtskilliga som går rektorsutbildningen saknar basala kunskaper i skolspecifika juridiska och administrativa frågor, till exempel om lagar, förordningar, ekonomi, avtalsfrågor och förhandlingsteknik.  
    – Detta är sådant man måste kunna för att överhuvud taget kunna fungera som rektor, säger Marie Hersvall, utbildningschef för rektorsutbildningen vid Malmö högskola. Avregleringen och decentraliseringen har kraftigt förändrat rektors roll och det ställs stora krav på kunskaper inom många olika områden.  
  En del rektorer blir besvikna över att rektorsutbildningen inte tillhandahåller utbildning i till exempel arbetsrätt och personaladministration. Men ansvaret för att ge rektorerna en introduktionsutbildning vilar på kommunerna.

  – Detta fungerar dock inte perfekt överallt, säger Marie Hersvall. En del kommuner har utmärkta förberedelser för rektorerna men särskilt mindre kommuner har svårt att hålla alla uppdaterade.  
  I och med att ansvaret för rektorernas utbildning delas upp på kommun och stat är det lätt att uppfatta det som att rektor har två olika uppdrag, ett kommunalt och ett nationellt. För Marie Hersvall och utbildarna vid rektorsutbildningen i Malmö är det viktigt att knyta samman utbildningarna så att man till exempel kan lägga juridiska eller arbetsmiljömässiga aspekter på frågor som tas upp i skolutvecklingsoch ledarskapssammanhang.  
  Utbildningsgruppen vid rektorsutbildningen har under lång tid diskuterat hur utbildningen ska ges en bättre helhet. Att den nu bestämt sig för att pröva en kombinationsutbildning hänger delvis samman med diskussionerna om hur den kommande rektorsutbildningen ska se ut.

  – Vi ser stora vinster med att integrera de olika delarna. Man behöver kunskaper inom det ena området för att kunna hantera vissa frågor i det andra. Introduktionsutbildning ingår inte i vårt nuvarande uppdrag som vi tycker behöver skrivas om. Måldokumentet för befattningsutbildningen kommer att ses över vilket kanske innebär att andra delar förs in i rektorsutbildningen.  
  För närvarande går 275 rektorer utbildningen i Malmö. Utbildningens längd varierar mellan 2,5 år och 3 år. Upptagningsområdet är Skånes 33 kommuner. Cirka 225 väntar på att komma in vid utbildningen men alla dessa skulle inte kunna börja nu även om det fanns plats, till exempel på grund av kommunernas ekonomi. Under 2005 ges 90 av dem plats.  
    – Vår förhoppning är att omgående kunna ta in nya rektorer i utbildningen. Blir man rektor behöver man snabbt få stöd i sitt arbete och kunskaper i hantverket. Till exempel måste man vara förtrogen med skollagen och veta vem man ska vända sig till i olika frågor.  
  Marie Hersvall tycker att rektorers utbildning bör ses som en process över lång tid. Modellen med en trestegsutbilding – rekrytering, introduktion och befattningsutbildning – är fortfarande i stora stycken rätt men efter vad hon och hennes kollegor har sett har den alltför sällan tillämpats fullt ut.

Rekryteringsutbildningen ges i kommunal regi för personer som är intresserade av en skolledarbana. Den kan även göra tjänst som en form av urvalsinstrument vid rektorstillsättningar. En 10 poängs högskolekurs i Utbildningsledarskap som erbjuds av Malmö högskola kan även vara en form av rekryteringsutbildning som ger en inblick i skolans ledarskap och styrning.  
    – Vårt statliga uppdrag är att svara för befattningsutbildningen. Men ibland ger vi även rekryterings, introduktionsoch olika slag av uppföljningsutbildningar på uppdrag av kommuner. Nästa år fortsätter vi att uppfylla vårt nuvarande uppdrag men vi lägger till ytterligare en del och förändrar vårt arbetssätt.

Att utbildningen i Malmö nu tillhandahåller möjligheten för rektorer att även gå en introduktionsutbildning ändrar inte utbildningstidens längd. Rektorsutbildningen får heller inga extra pengar för att finansiera introduktionsutbildningen vilket innebär att kommunerna respektive de fristående skolorna måste stå för kostnaderna i samband med den.  
    – Det är vårt dilemma just nu, säger Marie Hersvall. Vi vet inte om kommunerna kommer att göra det. Om inte så blir det ingen introduktionsdel i rektorsutbildningen. Nästa år kan vi få en mix av olika utbildningar och vi får anpassa oss efter hur många som vill gå respektive utbildning.  
  De som går befattningsutbildningen ska ha minst 30 dagars utbildning under minst 2,5 år. Introduktiondsutbildningen ligger utanför de 30 dagarna. Under utbildningstidens början blir det fler dagar med introduktionsutbildning och färre dagar med befattningsutbildning. Därefter trappas introduktionsdelen ner och befattningsdelen upp.  
    – Omfattningen av försöket beror helt på hur stort intresset är för den integrerade utbildningen. Vi har 90 platser. Intresset styr hur vi delar in grupperna. Försöket görs bara under 2005, därefter måste vi invänta det nya utbildningsförslaget.

De som börjar hösten2005 får högst gå 2,5 år. Ett första förslag om den nya rektorsutbildningen läggs under våren 2005. I september 2006 träder den i kraft då avtalet med universitet och högskolor går ut.  
  Kombinationsutbildningen har diskuterats fram i rektorsutbildningens utbildargrupp. Men eftersom kombinationsutbildningen inte innebär att utbildningen blir billigare har den inte presenterats för Myndigheten för skolutveckling som förslag till en ny utbildning.  
    – Men vi vill att tankarna ska komma fram i diskussionerna om hur den nya rektorsutbildningen ska se ut, säger Marie Hersvall.  
  Kombinationsutbildningen har även diskuterats i Malmö högskolas regionala utvecklingsråd där de skånska kommunerna är representerade. Kommunförbundet Skåne har informerats liksom samtliga förvaltningschefer i regionen.  
    – Hittills har jag fått mycket positiv respons på den nya utbildningen. Jag kommer att diskutera den med varje kommun och förhöra mig om de vill att deras skolledare ska vara med i integrerade delen.  
  Denna försöksutbildning 2005 har även presenterats för företrädare för landets övriga sju rektorsutbildningar och för Myndigheten för skolutveckling som är uppdragsgivare. Samtliga regioner har liknande tankar kring en ny rektorsutbildning och det kommer troligtvis att göras försöksupplägg på andra håll än i Skåne.  
  Inom rektorsutbildningen saknas full kompetens när det gäller de kunskapsområden som ingår i introduktionsutbildningen. Därför kommer personer från olika kommunala förvaltningar att kunna knytas till utbildningens olika kursinslag.

  – Vi har en stab som vi i första hand kommer att använda. Gäller introduktionsutbildningen några speciella kommuner kommer vi att försöka använda den kompetens som finns där. Det är spännande att kunna göra så, säger Marie Hersvall och fortsätter:  
    – Det blir även en form av fortbildning för våra egna utbildare. Flera av oss är beteendevetare och jag hoppas det här blir en bra kompetensutveckling. Det är viktigt med ökad föståelse för den kommunala förvaltningen.  
  Marie Hersvalls och hennes kollegors önskemål är att Rektorsutbildningen i framtiden ska kunna erbjuda återkommande uppföljningskurser som rektorer, efter avslutad rektorsutbildning, själva kan välja efter intresse och behov. Kurserna är tänkta att ingå i en sammanhållen och längre kompetensutveckling för rektorer.

  – Det är inte klart hur dessa kurser ska se ut. Hittills har vi haft utbildningar i samarbete med kommuner som efterfrågar fortsättning och fördjupning kring något område. Ny forskning har till exempel blivit ett alltmer efterfrågat område. Vi eftersträvar att rektorsutbildningen som helhet blir mer individuellt anpassad.  
  Marie Hersvall framhåller att den helhetssyn som rektorsutbildarna i Malmö har på rektorers kompetensutveckling, gör det ovärderligt för dem att tillhöra Malmö högskola som har en stark inriktning mot professionsutbildningar.  
  Knytningen till Lärarutbildningen är för dem självklar och nödvändig. Dels medverkar rektorsutbildarna i olika lärarutbildningar med sin kompetens kring ledarskap och skolutvveckling, dels ökar det utbildarnas förståelse för vad rektorerna möter i sitt dagliga arbete.  
    – Vi tycker också att det är viktigt att rektorer kan gå viddare till forskning vilket de kan göra i det magisterprogram i utbildningsledarskap som vi bedriver och som har lockat många rektorer, avslutar Marie Hersvall.

TEXT: GÖRAN NILSSON
FOTO:DRAGO PRVULOVIC

Inga fler att hämta