Hoppa till huvudinnehåll

Färdiga tal till salu

Sedan några år tillbaka kan skolledare köpa färdigskrivna tal på nätet. Mest handlas det i maj och december.

Publicerad: 2008-04-16 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:42

Riksbankschefen har en.Kungen och drottningen har flera. George W. Bush har en hel stab. Professionella talskrivare har i århundraden funnits i kulisserna och stöttat kända personer genom att tillhandahålla tal som både har en röd tråd och rymmer såväl slagkraftiga som snygga formuleringar.Men även mindre kända talare kan få hjälp av andra, och några skolledare och lärare nyttjar den möjligheten varje år. På sajten Talskrivarna, som funnits sedan 2004, säljs ungefär 300 tal till skolledare och lärare varje termin, uppskattar Lena Holfve, ägare till företaget.Hon berättar att skolledare köper budgetvarianten: färdigskrivna tal som kostar mellan 89 och 179 kronor. Dessa är mycket billigare än unika, specialskrivna tal som kostar cirka femtonhundra.

Totalt finns cirka hundra färdigskrivna tal att välja bland, och varje termin fylls det på med nya.Vissa är allmänna, andra är inriktade på vår- eller höstavslutning,eller riktar sig till elever på olika stadier. Under fliken "Skolavslutningstal vår" finns till exempel rubrikerna: "Rektor talar till elever vid vårterminens slut - vissa oroligheter har präglat läs-året", "Man lär så länge man har elever" och "Till världens bästa elever och medarbetare".

Tid är pengar

När man klickar på ett tal kommer det upp en kort sammanfattning av innehållet, hur många ord talet innehåller och hur lång tid det tar att framföra.Man får också en lista över vilka kommuner som redan har köpt talet.

- Det är för att man ska slippa köpa samma som rektorn i grannskolan. Som konsument ska man ha koll på var H&M-klänningen redan är såld, säger Lena Holfve.

Att just skolledare vänder sig till sajten för att köpa tal handlar om tid och resurser, tror hon.

- Rektorer kan skriva tal själva, så det handlar om att vi säljer något annat till dem: tid. Det tar flera timmar att skriva ett bra tal, men bara tjugo sekunder att köpa ett av oss. Om man räknar på rektorns timpenning innebär det också att man sparar resurser.

Fast det finns säkert andra tillfällen när rektorer kan vara hjälpta av att köpa ett tal och när vinsten inte bara är tid, lägger hon till.

- Om man ska avtacka en medarbetare som man avskyr kan det vara svårt att skriva ett bra tal.

Maria Åhman är en av sajtens talskrivare. Hemma har hon ett dokument där hon samlar idéer, fraser och uppslag till tal hon vill skriva, som hon sedan väljer och vrakar bland. En idé får växa fram över tid,och hon har alltid ett litet anteckningsblock med sig i väskan vart hon än går.

- Jag tycker att det är en utmaning och spännande att skriva tal åt rektorer för det är så många olika människor som ska lyssna till talet, säger Maria Åhman.

Till skolavslutningen kommer ju elever, föräldrar, lärare och annan personal, och att fånga alla i publiken är lättare sagt än gjort. Maria Åhman försöker väva in ett budskap som alla tycker att det är roligt att lyssna till.

- Ett bra tal är anpassat till åhörarna och situationen. Hur får man barnen att lyssna? Vad fångar föräldrarna? Lärarna? Vaktmästarna?

En röd tråd

Att tänka till kring vem man talar till är alltså viktigt,men ett bra tal utmärks också av att det finns ett tydligt budskap, en språklig variation och en röd tråd som löper genom hela talet.

Fast själva skrivandet är bara halva jobbet.

- Talet är inte färdigt förrän det hålls.Om jag skriver ett tal som hålls av två olika personer så kan det uppfattas olika. Mycket hänger på framträdandet.

Att hon har en lärarexamen i bagaget tror hon underlättar när hon föreställer sig olika saker som en rektor skulle vilja förmedla till sin publik.

- Jag försöker sätta mig in i olika rektorers situation, någon kanske har arbetat länge, en annan är helt ny. Det kan vara en språngbräda för olika tal.

Fem tal per termin

Claes-Göran Johnsén, rektor för en F-9- skola i östra Jämtland, har köpt flera tal.

- Jag håller fyra till fem tal per termin. Lågstadiet har avslutning i kyrkan, sedan är det högstadiet, sedan fyller någon i personalen år och någon annan går i pension. När man har hållit ganska många tal blir det ibland svårt att förnya sig.

Han har som ambition att fånga lyssnarna och tycker att ett bra tal utmärks av att det finns ett budskap, det är varierat och inte för långt. Helst ska det finnas humor i talet,även när budskapet är allvarligt.

- För de yngre barnen tycker jag att sagor brukar fungera bra som form.Annars är det framförallt niorna som jag vill ge några ord på vägen när de slutar högstadiet.

Process som tar tid

Att skriva tal är en process som tar tid, konstaterar han. Själv brukar han börja med att teckna ned ord och fraser under en längre tid. När han har ett stoff att utgå ifrån, tar det honom ett par, tre kvällar att skriva färdigt. Innan han framför talet brukar han visa det för någon annan för att få respons.

- Det tar ganska mycket tid att skriva ett bra tal, och att köpa tal är ett bra sätt att få inspiration. Ibland knycker jag en del av talet, och ändrar en hel del för att det ska passa mig. Jag har bara hållit ett köpt tal rakt av. Det handlade om sommarsagor och riktade sig till lågstadiet.

Minns du något tal från din egen skoltid?

- Nej,det kan jag inte säga att jag gör.Men förhoppningsvis är det något som fastnar när jag håller tal.

Skulle du rekommendera andra att köpa tal?

- Ja, det finns hjälp att få och man kan få idéer genom att läsa ingresserna på nätet.

EMILIE STENDAHL

Varannan 10-12-åring får klara sig själv

Trots att skolbarnsomsorgen ska ta emot barn till och med tolv år går knappt vart tionde barn i åldern 10-12 år i fritidshem och sju procent i öppen fritidsverksamhet. Över hälften av alla 10-12 åringar får klarar sig på egen hand efter skoldagens slut.

Han kartlägger hemmasittare

Barn som är borta från skolan flera veckor i sträck är en grupp som uppmärksammas allt mer. Snabba insatser och ett bra samarbete mellan skola, socialförvaltning, föräldrar och BUP krävs för att få hemmasittarna tillbaka till skolan, anser Kjell-Arne Springe.

Vikten av förebilder

Etik är inget man blir klar med och kan stoppa in i en pärm, utan något en chef måste jobba med hela tiden. Det har att göra med den personliga utvecklingen. Det säger biskop Lennart Koskinen, som även har arbetat som etisk rådgivare.

Profeten som förebild

Muslimska skolledare har profeten Muhammed som förebild i sitt pedagogiska ledarskap. Det visar Åsa Brattlund i sin kommande doktorsavhandling om svenska och engelska skolor med muslimsk profil.

Hämtar fler