Vad är idén med en verksamhetsidé?
Det är viktigt att ha en verksamhetsidé. Men vad som är vitsen med den har skolchefer olika uppfattning om, visar ny forskning.
Publicerad: 2014-03-31 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:39
Chefer med ansvar för skolor och förskolor i en stor svensk stad bestämde sig för att formulera en gemensam verksamhetsidé för all pedagogisk verksamhet. De tog hjälp av en forskargrupp från pedagogiska institutionen på Karlstads universitet. Forskarna konstaterade snart att cheferna inte bara hade olika uppfattningar om vad en verksamhetsidé bör innehålla, de såg också olika på vad poängen med en verksamhetsidé är.
En av forskarna, Katina Thelin, har nu doktorerat på ämnet och konstaterar att det utifrån chefernas åsikter går att hitta fem sätt att se på vad en verksamhetsidé är: som ett varumärke – där allmänna värden uttrycks för att attrahera ”kunder” som ett kitt – där gemensamma värden ska ena personalen som en kompass – där riktning och syfte pekas ut som en karta – där metoder och arbetssätt presenteras som vägledning som ett raster – där kartan och kompassen kombineras för att besvara frågan ”vad är det i det vi gör som gör att vi tar oss dit vi ska?”.
– Varumärket och kittet har fokus på inställningen till verksamheten och ska stärka identiteten. Kompassen, kartan och rastret är inriktade på innehållet och används för att styra, säger Katina Thelin.
Det finns också skilda sätt att se på hur skolor bör arbeta med en verksamhetsidé – både när den formuleras och tillämpas. Till Katina Thelins förvåning finns det inget samband mellan sätten att se på vad en verksamhetsidé är och hur man ska arbeta med dem.
– Man kunde vänta sig att de som talar om ett kitt skulle vilja att idén formuleras av hela personalen.
Men hur viktigt är det egentligen att arbeta utifrån en viss verksamhetsidé? Kan det inte fungera väl så bra om alla lärare gör lite som de vill?
– Paradoxen är att det krävs både gemensamma synsätt och variation. Har man helt olika idéer blir det konflikter i varje sakfråga. Man drar åt olika håll och kommer ingen vart. Samtidigt krävs det variation inom ramen för verksamhetsidén för att undervisningen ska utvecklas.
Och hur ska då en verksamhetsidé formuleras för att vara enande men inte kvävande?
– Det aktar jag mig noga för att svara på, för risken är att det låter väldigt klyschigt. Det är inte formuleringen i sig som gör skillnad utan arbetet med att ta fram verksamhetsidén och vad den betyder för dem som finns i skolan.