Hoppa till huvudinnehåll

Rektorsrebell

Teman Fredrik Svensson är officeren som blev rektor som blev utbildningsentreprenör. Nu vill han utveckla ledarskapet i skolan och göra lärarstudenterna lite mer rebelliska.

Publicerad: 2014-08-25 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:39

Bild: Robert Blombäck

Fredrik Svensson jagar ständigt framåt. Fort går det. Som entreprenör inom skolutveckling har han inte tid att vänta. ”Göra är bättre än att prata” är devisen han lever efter.Klädd i tajta svarta jeans, en urtvättad Frank Zappa-t-shirt och blått nagellack tar han emot i Rektorsakademien Utvecklings lokaler i Gamla stan i Stockholm. Det är svårt att förstå att Fredrik Svensson för några år sedan gick klädd i uniform på jobbet.

Efter ett par artiga hälsningsfraser ställer han sig framför en whiteboardvägg och börjar rita upp ett schema över företagets visioner och arbetssätt. Tanken är att vidga ledarskapsbegreppet inom skolan och inkludera lärarnas ledaransvar. Rektorsakademien Utveckling vill skapa nya idéer och projekt för skolutveckling som ska komma den stora massan av lärare till gagn.

– Skolans uppdrag är att leda barn framåt i lärprocessen. Varje lärares uppgift är att inspirera och motivera eleverna. Då måste det finnas en tydlig koppling till samhället i övrigt, till exempel digitaliseringen. Tyvärr finns inte det perspektivet i lärarutbildningen och det är där vi kommer in.

Fredrik Svensson tror också att ett ökat fokus på lärarnas ledarskapsroll skulle kunna hämta hem en del av den förlorade statusen.

Själv har han ett gediget ledarskaps-cv, även om vägen till skolutveckling och Rektorsakademien varit krokig. Han inledde sin karriär i försvaret.

– Skolan intresserade mig aldrig särskilt mycket. Jag hade bättre saker för mig, som att spela gitarr till exempel. Men i lumpen stötte jag för första gången på en struktur som passade mig och jag insåg att jag hade viss ledarskapstalang, berättar han.

Efter värnplikten tentade han upp sina gymnasiebetyg och kom in på officershögskolan. Där fick han chans att utveckla sitt ledarskap.

– Inom försvaret finns det inte tid för kompromisser. Jag fick lära mig att fatta snabba, välgrundade beslut. Det har jag haft stor användning av, ett beslut är inte någon inre kamp för mig, vilket jag däremot tror att det är för många andra. Chefer i dag är överlag väldigt dåliga på att fatta beslut.

Fredrik Svensson var stationerad på I4 i Linköping. Han poängterar att det inte var krig som lockade honom, utan ledarskapssynen.

När den första av flera nedläggningsrundor drabbade det svenska försvaret tackade han för sig.

Fredrik Svensson hamnade i IT-branschen och på ett företag som satsade på e-lärande.

– Det här var i början på 2000-talet och vi var långt före vår tid. E-learning börjar bli stort först nu.

Företaget gick i konkurs och det var då, mitt emellan två jobb, som en raksträcka in i skolans värld uppenbarade sig. Fredrik Svensson, som inte satt sin fot i en skola sedan han själv var elev, blev uppringd och erbjuden jobbet som rektor på Broängsskolan, en skola med stora problem.

– Jag hade lagt upp min profil på en rekryteringssajt – det var ganska ovanligt då – och det var så de fann mig. De sökte en visionär med resultatfokus och tyckte att jag passade in på den beskrivningen.

Det här var under en tid då många skolledare rekryterades utifrån, innan det fanns några krav på rektorsutbildning. Fredrik tvekade inte en sekund innan han tackade ja, påstår han.

Under tre år arbetade han med att få Broängsskolan på fötter. Vilket bland annat innebar att bryta hierarkier, få lärarna delaktiga i olika beslut, skapa fungerande arbetslag och ett respektfullt förhållningssätt till eleverna.

– Det jag gjorde var i stora drag att visa engagemang och tillit till både lärarnas och elevernas förmåga.

Från att ha varit nedläggningshotad på grund av sviktande elevunderlag, blev Broängsskolan en populär skola med bra meritvärden. Och Fredrik Svensson belönades med utmärkelsen Årets förnyare av svenskt arbetsliv 2004. Dessutom blev han vald till Årets stockholmare 2005 av tidningen Metros läsare.

– Sedan var det dags för mig att gå vidare. Jag är en typ som hela tiden måste framåt, men jag har respekt för människor som inte är så och jag förstår att en organisation kan behöva lugn och ro.Bild: Robert Blombäck

Han startade Rektorsakademien tillsammans med vännen Caj Malmros, känd som general för det stockholmska jätteevenemanget Vattenfestivalen. Tanken var att koppla ihop chefer inom skolan med chefer inom näringslivet för idéutbyten och ledarskapsutveckling.

Dessutom drev de olika skolutvecklingsprojekt. Till exempel Tänk om, ett nätverk av utbildningskonsulter som hjälper skolor att införa digitala verktyg. När Tänk om startades fanns en stark koppling till datorföretaget Apple, vilket de fick kritik för. Speciellt eftersom konsulterna ofta var rektorer.

– Jag vill bara jobba med personer och företag som fattar vad jag är ute efter. I det här fallet var det bara Apple som gjorde det. Men visst måste man vara försiktig när man jobbar tillsammans med ett företag på det viset. Det handlar om trovärdighet, i dag har jag inga sådana samarbeten med multinationella aktörer. Tänk om lever kvar utan min inblandning, men jag vet att deras band till Apple inte är lika starka i dag.

Fredrik Svensson drev Rektorsakademien under sex år, sedan tyckte han att det blev ”klaustrofobiskt” – organisationen orkade inte med fler nya idéer.

Då, 2011, föddes Rektorsakademien Utveckling. Stöttepelaren i verksamheten är SETT, Scandinavian Educational Technology Transformation, en mässa och konferens som beskrivs som Skandinaviens största inom det moderna och innovativa lärandet.

– Unikt med SETT är prislappen. Tanken är att skolor och förvaltningar ska ha råd att skicka många lärare.

Det förhållandevis låga priset, runt tusenlappen för en lärare, innebar vid starten en ekonomisk risk för Rektorsakademien Utveckling, som valt att stå på egna finansiella ben.

– Vi vill inte vara bakbundna av statliga finansiärer, de kräver en otrolig kontroll och har ofta också ett kontraproduktivt inflytande, säger Fredrik Svensson och drar ena handen genom det långa håret.

SETT 2014, som hölls 7–8 maj, var slutsålt flera månader före första seminariet. Pengarna går till att finansiera andra projekt, som poddradioprogrammet Skolsnack och utbildningskonceptet Rebel Learners.

Tanken med Rebel Learners, som drivs i samarbete med Lärarförbundet, är att ge utvalda lärarstudenter en intensivkurs i allt det som de, enligt dem själva, saknar i sin utbildning, bland annat ledarskapsutveckling, värdegrundsfrågor, praktisk didaktik och digitalisering.

– Debatten om lärarutbildningen är verkligen under isen. Allt är skit – eleverna är dåliga, lärarna är dåliga. Visst finns det mycket att säga om lärarutbildningen och jag skulle också kunna skriva otaliga debattartiklar om allt som inte är bra, men det leder ingen vart. I stället har vi valt ut några av landets bästa studenter som får en unik fortbildning.

Men vad gör det för skillnad att utbilda 100 studenter under en sommarvecka? Större skillnad än att inte utbilda någon alls, menar Fredrik Svensson. Hade han då inte kunnat uträtta mer om han valt att arbeta inom lärarutbildningen i stället för som entreprenör?

– Steal from us! Det är vårt mantra som vi upprepar till alla vi kommer i kontakt med. Stjäl från oss, utveckla våra idéer, införliva dem i er verksamhet! Jag har talat med många lärarutbildare som tycker att Rebel Learners är en utmärkt idé. De ser behovet, men deras uppdrag sträcker sig inte så långt.

Inga fler att hämta