Ulf Aldén är inte rädd att ta strid: ”Skäll går över”
Teman Större ansvar men också större möjlighet att styra över verksamheten. Ulf Aldén är rektor och chef över Engelbrektsskolans intraprenad i Örebro.
Publicerad: 2014-08-25 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:39
Rektorns friutrymme är stort, det gäller bara att utnyttja det. Det hävdar Ulf Aldén och sticker därmed ut hakan rejält. Men under åren som rektor har han vågat ta ut svängarna och märkt att det faktiskt går.
– Politiker och tjänstemän är alldeles för långt från verksamheten. Jag försöker vara tydlig med vad jag vill och stå på mig, det brukar fungera, säger han.
Vi rör oss genom Engelbrektsskolans långa korridor och som i en enda svepande rörelse plockar Ulf Aldén upp skräp, stänger en öppen toadörr, rättar till ett par stolar, hejar på ett gäng elever och byter några ord med en kollega. Vid kafeterian, skolans hjärta, bromsar det upp. Här är det ständigt folk i rörelse och det är många som har anledning att prata med skolans rektor.
– Vill man ha en kopp kaffe eller te så måste man hämta det här, det gäller all personal. Sedan får man förstås sätta sig var man vill, säger han och borstar bort några smulor från bardisken.
Det finns en tanke bakom allt. Det ljusa luftiga personalrummet som ligger undanskymt i änden av en annan korridor är i stort sett tomt. De flesta väljer att stanna kvar mitt i pulsen.
Ulf Aldén är rektor för Engelbrektsskolan, en 4–9-skola i stadsdelen Wadköping strax öster om stadsparken i Örebro. Han är också enhetschef för den intraprenad som skolan ingår i tillsammans med Stureskolan, F–3, och Västra Engelbrektsskolan, F–9. En intraprenad är en självständig resultatenhet inom kommunens förvaltning vilket innebär mer ansvar än normalt för verksamheten, ekonomi och personal.
– Vi har samma pengar, samma skyldigheter men lite större rättigheter. Kanske har vi också lite större skyldigheter när jag tänker efter. Får vi underskott i budgeten så måste vi ansvara för det till 100 procent. Å andra sidan – blir det överskott får vi ta med oss det in i nästa år. Det fick vi inte tidigare vilket innebar att vi tvingades panikhandla i december om vi såg att vi fick pengar över.
Om det är intraprenaden, Ulf Aldéns personlighet eller något annat som ligger bakom är svårt att avgöra men nog kan man säga att han är stridbar. Han nöjer sig inte, får han ett nej så tar han ett varv till och försöker tänka ut en ny strategi.
För ett och ett halvt år sedan tog Engelbrektsskolans intraprenad över Mikaelskolan, en F–9-skola i en annan del av Örebro. Mikaelskolan var då en skola i kris, budgeten var körd i botten och elever och föräldrar valde aktivt bort skolan. Engelbrektsskolan hade just flyttat till nya, större lokaler och kommunledningen ville helt sonika stänga Mikaelskolan och flytta över eleverna till den välfungerande skolan som ju hade gott om plats.
Ulf Aldén tyckte inte att det var en bra lösning.
– Mikaelskolan ligger i ett område med bra förutsättningar, med en blandning av flerfamiljshus från 50-talet och villor. Varför ska de eleverna behöva åka 30 minuter med buss till andra sidan stan varje morgon?
Ulf Aldén och rektorskollegan Mats Olsson föreslog i stället att ta över Mikaelskolan och få den att ingå i Engelbrektsskolans intraprenad. De var tydliga med att det skulle ta ett tag att göra skolan populär igen men budgeten lovade de fixa med en gång.
– Det var lite kaxigt kanske, säger han och kniper ihop ögonen i ett leende.
Efter en hel del diskussioner fick de igenom sitt förslag och i samma veva bytte Mikaelskolan namn till Västra Engelbrektsskolan.
– Det var nödvändigt med ett namnbyte, vi ville börja på nytt.
Efter ett halvår var budgeten i balans och nu har flyttströmmen om inte vänt, så i alla fall avstannat. Många som tidigare valde bort skolan stannar kvar.
– Sedan vi startade Västra Engelbrekt har vi satsat extra mycket på skolledningen där. Genom intraprenaden kan jag fördela resurserna så att de har två rektorer. Men det är fortfarande mycket kvar att göra. Måluppfyllelsen är låg och det håller jag på och resonerar med förvaltningschefen om.
Ulf Aldén är noga med vem han tar diskussionerna med. Att komma högt upp i kedjan, oavsett om det är tjänstemän eller politiker, är ofta en bra idé. Nu efter ett par år i de nya lokalerna vill Ulf Aldén bygga en ny entré. Men det kommunala aktiebolaget som äger lokalerna tycker att skolan redan fått mycket ombyggt och renoverat.
– Men det svaret kan jag ju inte nöja mig med. Vi vill ha bättre tillgång till vår utemiljö eftersom vi ser att det är det bästa för våra elever. Så när jag fick nej på en nivå gick jag vidare och pratade med högsta chefen.
Nu blev det ändå politiskt nej till den nya entrén och Ulf Aldén funderar på motdraget. Gå till programdirektören eller driftsnämndens ordförande?
– Det är lättare att påverka om man pratar direkt med rätt person. När jag ville ansvara för städningen fick jag först nej men efter lite bollande fram och tillbaka fick vi till slut bli pilotskola.
Nu kan Ulf Aldén konstatera att kvaliteten på städningen blivit bättre plus att han har koll på vart pengarna tar vägen. Dessutom vill han att all personal på skolan ska ha en naturlig relation till eleverna.
– Städarna jobbar när eleverna är här, de pratar med dem, spelar pingis. Det är samma sak med personalen som jobbar i restaurangen. Vi har ett gemensamt ansvar, det blir inte ”era” elever som skräpar ner eller stökar i matsalen. Händer det något måste vi lösa det tillsammans.
Som alla rektorer har Ulf Aldén många frågor att ta ställning till. Just nu är han mitt uppe i arbetet med att rekrytera en ny biträdande rektor. Han står i valet och kvalet om han ska anställa den han helst vill ha, men som också begärt cirka 3 000 kronor mer i lön än vad kommunens lönepolicy säger, eller om han ska ta någon av de näst bästa som lönemässigt håller sig inom ramen. Han har resonerat med en klok kollega, han har sovit på saken, men i dag måste han bestämma sig.
– Jag vet inte riktigt än. Väljer jag den bästa får jag skäll. Men – skäll går över.
Ulf Aldén tycker att intraprenaden frigör en hel del positiv energi hos personalen. Han menar att alla är mycket mer medvetna om helheten och om att deras agerande, deras inställning och engagemang, spelar roll för skolan. Flera skolor och förskolor i Örebro drivs redan som intraprenader och nu finns det en vilja hos både politiker och tjänstemän att antalet ska öka. Samtidigt vill de skärpa reglerna så att verksamheterna garanterat går med överskott. Ulf Aldén menar att det är helt fel väg att gå.
– Jag tror det finns en risk att vi lägger för stort fokus på det där överskottet. Politikerna vill att vi ska prestera för att få pengar. Men det är ju våra pengar, vi har ju rätt till lika mycket som de skolor som inte ingår i en intraprenad. Ställ gärna krav på verksamheten, men ställ dem inte i relation till hur mycket pengar man lyckas få med sig in i nästa budgetår.