Hoppa till huvudinnehåll

10 appar som gör ledarskapet smidigt

Teman Mobilen kan bli chefens bästa vän. Här är apparna som hjälper dig på jobbet.

Publicerad: 2017-10-03 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:37

Kör Word var du vill

Word, Excel och Powerpoint är självklara program på datorn, men sedan ett par år finns de även som kostnadsfria appar och molntjänster via webbläsaren. Du kan alltså skriva, räkna och presentera oavsett var du befinner dig. Själva filerna lagras på Microsofts näthårddisk Onedrive, och du kan jobba med samma dokument både i appen och i Office på datorn. Datorprogrammen kostar egentligen pengar, men är gratis för lärare och studenter.

ANDROID/IOS/WINDOWS: Word, Excel, Powerpoint och Onedrive (Microsoft)

WEBB: onedrive.live.com och www.office.com

En skanner i fickan

Med Microsoft-appen Office Lens blir mobilens kamera en skanner. Du kan exempelvis skanna tidningsartiklar, kvitton och visitkort. Det smarta är att appen automatiskt rättar till sneda bilder och beskär dem. Den kan även förvandla dem till text tack vare en så kallad ocr-funktion. Det betyder att du kan söka efter ord eller redigera texten. Office Lens kan även skanna bilder på en whiteboard – perfekt för intressanta föreläsningar!

ANDROID/IOS/WINDOWS: Office Lens (Microsoft)

Slipp pinsamma stavfel

Språkfel är förstås extra pinsamma i skolans värld och det är klokt att konsultera Svenska Akademiens ordlista om man är osäker på hur ett ord stavas eller böjs. Lyckligtvis finns den klassiska boken även som en smidig mobilapp. Du når den dessutom via datorns webbläsare.

ANDROID/IOS: SAOL (Svenska Akademien)

WEBB: spraakdata.gu.se/saolhist

Tala in anteckningar

Glöm notislapparna! Anteckning­s­appar som Google Keep är mycket smidigare. Förutom att skriva text kan du rita eller ta ett foto. Du kan även tala in din anteckning, och den förvandlas automatiskt till text.

ANDROID/IOS: Google Keep

WEBB: keep.google.com

Gör anslagstavlan digital

Padlet är en digital anslagstavla där du kan lägga till text, bild, video och ljud. När du har skapat din padlet får den en unik länk som du kan dela med andra. Du kan förstås även lösenordsskydda den – eller göra den helt privat.

Om du ger mottagarna skrivrättigheter kan Padlet användas som ett diskussionsforum, vilket passar bra för projektarbeten eller under konferenser.

ANDROID/IOS:. Padlet

WEBB: www.padlet.com

Att göra-listan du når överallt

Du kan bli mer effektiv med en att göra-lista, och Todoist är en av de bästa apparna. Förutom grundfunktionerna kan den koppla dina uppgifter till olika projekt – och det går även att dela dem med andra.

ANDROID/IOS/WINDOWS: Todoist (Doist)

WEBB: sv.todoist.com

Spara artiklar till senare

Brukar du spara artiklar som du tänker läsa senare? I så fall kan Pocket vara till nytta. Genom att installera Pocket som app i mobilen och tillägg i webbläsaren kan du spara intressanta texter med ett klick. Allt samlas på ett ställe, och du kan läsa det när du vill. Pocket anpassar till och med texten så att den blir mer lättläst.

ANDROID/IOS: Pocket (Read it Later)

WEBB: www.getpocket.com

Spela in samtalet

Ibland behöver man spela in ett telefonsamtal som bevis på vad som egentligen har sagts. I de flesta Android-telefoner är det här enkelt. Installera bara appen Automatic Call Recorder och slå på den så sparas alla samtal som ljudfiler.

I en Iphone är det svårare, men du kan skapa ett konferens­samtal och göra Tapecalls server till deltagare. Detta kräver dock ett abonnemang.

ANDROID: Automatic Call Recorder (Appliqato)

APPLE: Tapeacall Lite (Epic Enterprises)

Hitta mötestiden som passar alla

Att hitta en mötestid som passar alla är svårt, men Doodle gör uppgiften enklare.

Gå bara in och ange ett antal tänkbara tider så får du en länk som kan skickas till deltagarna. Genom att klicka får de vara med i en omröstning där de anger vilka av tiderna som passar.

ANDROID/IOS: Doodle

WEBB: www.doodle.com/sv

Appen som utmanar sms

Det finns många appar som utmanar traditionella sms, och med populära Whatsapp kan du inte bara skicka text utan även bilder, videor och dokument. Det är också lätt att skapa grupper, vilket gör att den passar för både snabba meddelanden och långa diskussioner.

Till skillnad från konkurrenter som Messenger och Imessage kräver Whatsapp inget användarnamn. Det är i stället mobilnumret som blir din identitet. När du har installerat appen kan du även använda datorn för att kommunicera – en smart finess som många har missat.

ANDROID/IOS/WINDOWS: Whatsapp

WEBB: web.whatsapp.com

Så här kommer du i gång

För att installera en app öppnar du telefonens ”appbutik” (Google Play Butik, App Store eller Windows Store) och söker efter appens namn. Välj Installera och godkänn eventuella varningar.

Samtliga tio appar finns i gratisversioner, men tänk på att de ibland bara är fria för privatpersoner. Professionell användning kan kosta pengar, men ibland finns det special-erbjudanden för skolor. Glöm med andra ord inte att läsa det finstilta först.

Redo om våldet drabbar skolan

Grevegårdsskolan är en lugn skola, tycker personalen. Men våldet finns inpå knuten och rektor Ann-Charlotte Robb vill bygga upp en mental beredskap.

Blåser in barnen på förskolan

Visselpipor och krisvästar till personalen. Ett ”säkert rum” att fly till. Säkerhetsarbetet på förskolan Tjädern är i ständig utveckling.

Konsten att älska att misslyckas

Döm dig själv mindre och lär dig mer. Med ett dynamiskt mindset är det rentav lärorikt att göra fel. Statiskt tänkande däremot ska man se upp med, skriver Peter Fowelin.

Hämtar fler