Hoppa till huvudinnehåll

Dålig koll på hemkunskapen

Aktuellt

Sten Feldreich

sten.feldreich@gmail.com

Publicerad: 2019-05-17 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:36

Ämnet Hem- och konsumentkunskap har förändrats mycket över tid och fått ett mer omfattande och komplext innehåll. Men den minsta garanterade undervisningstiden har inte utökats i samma takt. Undervisningstiden skiljer dessutom stort mellan skolorna, visar en granskning av Skolinspektionen.

–Det betyder att en lärare kan ha dubbelt så mycket tid att bedriva undervisning, jämfört med en kollega på en annan skola, säger Maria Sundkvist, avdelningschef på Skolinspektionen.

Granskningen visar även att rektorerna inte skaffar sig insyn i hur undervisningen i ämnet planeras och genomförs och att flertalet av rektorerna inte följer upp undervisningen. På mer än hälften av de granskade skolorna saknar läraren en ämneskollega.

Och det är ovanligt att lärarna får samverka med andra lärare på andra skolor. Både rektorer och skolhuvudmännen behöver ta ett större ansvar för att öka likvärdigheten i undervisningen i ämnet, både lokalt och nationellt, menar Skolinspektionen.

Delat ledarskap kan lyfta pedagogiken

Avlastning, tydlighet och snabbare beslut. Fördelarna med delat ledarskap i skolor och förskolor är flera, visar Marianne Döös forskning. Men hennes studier visar också att ledarduon måste vara samkörd för att lyckas.

Sonen fick skolchef tänka om

Det var först när hans egen son blev hemma­sittare som Christian Persman på allvar insåg hur fel han hanterat problematiken med barn som vägrar att gå i skolan.

Främja närvaro bästa metoden

Varje fall av långvarig frånvaro är unikt. Därför är det viktigt att undersöka orsakerna och anpassa åtgärderna därefter, konstaterar regeringens utredare Malin Gren Landell.

Förskoleklassen svår för vissa barn

Lärare och skolledare varnar för att barn kommit i kläm när förskoleklassen blivit obligatorisk – de barn som mått bra av att få komma direkt till särskolan.

Hämtar fler