Hoppa till huvudinnehåll

Nya regler i skolans värld från den 1 juli

Aktuellt Nedräkningen börjar mot nya regler i förskola och skola. Från den 1 juli ska förskolechefer i fortsättningen kallas rektorer och få genomgå befattningsutbildning, precis som rektorer inom övriga skolformer.

Emma Olsson

chefochledarskap@lararforbundet.se

Publicerad: 2019-05-17 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:36

Med sommaren kommer också flera nya förändringar i skollagen. Förskollärare tillhör de yrkesgrupper i skolan som påverkas mest av förändringarna. Genom den reviderade läroplanen, Lpfö18, blir de ansvariga för att med stöd av annan personal i förskolan genomföra utbildning för barnen.

Förutom språk, fäster läroplanen för förskolan stor vikt vid de naturvetenskapliga ämnena och förutsätter även att digitala verktyg används i undervisningen.

För att barn som får särskilt stöd i förskolan inte ska hamna mellan stolarna när de byter till skolan, kommer ett nytt krav på sammanfattning och överlämning av insatserna.

Kraven gäller även personal i förskoleklass som ska överlämna till lärare på lågstadiet.

Vid halvårsskiftet införs även läsa-skriva-räkna-garantin, den förra regeringens åtgärd för tidiga insatser när elever behöver extra stöd.

Mattelärare i grundskolan berörs när de 105 extra timmarna per läsår blir verklighet i högstadiet. Samtidigt ska 100 idrottstimmar fördelas mellan mellan- och högstadium. Detta innebär även en minskning i antal timmar inom ämnet elevens val.

Från och med första juli tillämpas även regeln om kartläggning av nyanlända elevers kunskaper, samtidigt som huvudmannen får ett ökat ansvar för att planera utbildningen.

Samtidigt slopas undantagen för fritidspedagoger som undervisar på fritidshem, och lärarlegitimation blir obligatoriskt för att få bedriva undervisning.

Delat ledarskap kan lyfta pedagogiken

Avlastning, tydlighet och snabbare beslut. Fördelarna med delat ledarskap i skolor och förskolor är flera, visar Marianne Döös forskning. Men hennes studier visar också att ledarduon måste vara samkörd för att lyckas.

Sonen fick skolchef tänka om

Det var först när hans egen son blev hemma­sittare som Christian Persman på allvar insåg hur fel han hanterat problematiken med barn som vägrar att gå i skolan.

Främja närvaro bästa metoden

Varje fall av långvarig frånvaro är unikt. Därför är det viktigt att undersöka orsakerna och anpassa åtgärderna därefter, konstaterar regeringens utredare Malin Gren Landell.

Förskoleklassen svår för vissa barn

Lärare och skolledare varnar för att barn kommit i kläm när förskoleklassen blivit obligatorisk – de barn som mått bra av att få komma direkt till särskolan.

Hämtar fler