Hoppa till huvudinnehåll

En övermänniska till rektor?

Fyra av tio rektorer riskerar utbrändhet och coronapandemin har ökat trycket. Rektorer älskar sitt jobb, men de måste få förutsättningar att utföra det, skriver Håkan Söderberg.

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2020-12-28 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:34

Balans i tillvaron

Fackböcker Känner du dig pressad och slutkörd – och betraktar det som en oundviklig följd av att ha en ledarroll? Eller går det att ha både höga yrkesmässiga krav och balans i tillvaron?

Högstadiet som gick och kom tillbaka

Reportage Våren 2013 avvecklades högstadiet på Rosengårdsskolan i Malmö, efter många år med stora problem med stök och usla betyg. För drygt ett år sedan kom det tillbaka– Alla lärare kanske inte kan jobba här. Man måste vara en lite av en bläckfisk som kan omfamna alla samtidigt, säger rektor Cecilia Larsson-Ståhl.

”Vi kommer att attackeras av fanatiker”

Att häda är straffbart i 68 av världens länder. Så länge dessa lagar lever kvar kommer folk fortsätta att attackera människor för att de skämtar om religion, skriver Erik Halkjaer.

Rektorn som får visa superkraften

”Jag är rektor – vilken är din superkraft?” Texten på T-shirten som Gabriella Ekström Filipsson ibland bär på möten lockar till leenden bland kollegor och åhörare men förmedlar också ett viktigt budskap.– Kraven är betydligt större på rektorerna i dag än när jag började på jobbet. Ingen kan klara det ensam. Man är ju faktiskt ingen övermänniska …

Fem anpassningar för att hindra smittan

För att undvika trängsel och smittspridning i skolan har regeringen gett gymnasieskolor möjlighet att bedriva fjärr- och distansundervisning om så behövs. Men helst inte mer än nödvändigt, eftersom närundervisning är bäst, enligt utbildningsminister Anna Ekström.

Hämtar fler