App kan rädda liv vid skolattacker

Appar En säkerhetsapp där all personal kan larma varandra i en akut situation. Det är ett resultat av den knivattack som drabbade Källebergsskolan i Eslöv den 19 augusti.
Publicerad: 2021-11-04 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:33
Det är mitt på dagen och en ny termin har precis börjat. Rektor Annelie Arvidsson tittar ut genom sitt fönster i sitt tjänsterum. Hon ser en maskerad man med en kniv i korridoren. Hon slår omedelbart 112.
Några minuter senare, inne i skolan segnar en lärare ner. Knivhuggen av en av skolans elever, en 15-årig pojke.
En syn som det inte är lätt att få bort från näthinnan. Men arbetet som rektor måste gå vidare.
Bra stöd från kommun och kollegor
– Jag tycker jag fick bra stöd. Både från min närmaste chef Ulrika, hr-avdelningen och övriga rektorer i kommunen. Men det finns saker som du inte kan plocka bort från en rektors uppgift, som exempelvis medarbetarsamtal, säger hon.
Här vill Annelie Arvidsson lyfta fram hela kollegiet på skolan.
– Vi har haft lyckan att ha stor kontinuitet, har knappt haft några nyrekryteringar de senaste åren. Det har inneburit stor trygghet också i det här fallet.
Ulrika Narling bekräftar bilden av en stark sammanhållning i personalen.
– Ja, de är väldigt tajta i lärarkåren och trygga med varandra och det har varit mycket positivt, säger hon.
Annelie Arvidsson fick även stöd under några veckor av en biträdande rektor på grund av den hårda belastning som attacken skapade.
Ny app redan i användning
På skolan och i kommunen har det efter knivattacken pågått ett arbete med hur man kan förbättra säkerheten. Ett verktyg på den vägen är en säkerhetsapp som Norrevångsskolan, som bara ligger några kilometer bort, redan börjat använda. Säkerhetsappen innebär att alla ska kunna larma varandra internt vid ett akut läge, och kunna visa var man befinner sig. Och även nå andra som kanske är på tillfälligt besök i skolan.
Men det finns också en del annat att diskutera. Hur ska man egentligen agera när något sådant här händer?
Ulrika Narling exemplifierar med brandlarm. Ett sådant utlöstes för övrigt av 15-åringen själv i samband med attacken.
– Det blir förvirrat. Hur man ska agera vid ett brandlarm är etablerat, det handlar om utrymning. Men i det här fallet kan det ju snarare vara inrymning, att man ska låsa in sig. Att en allvarlig våldssituation uppstår är ju vanligare än att det brinner på en skola. Då är det kanske en mindre brand i till exempel en papperskorg som man kan släcka ganska snabbt, säger hon.
Så finns också frågan om hur långt man kan gå.
– Vi har redan tidigare varit på studiebesök i Manchester. Där finns en reception på varje skola, man jobbar med metalldetektorer och sådant. Men hur gör man när det som här är en elev på skolan som agerar? Vi har ju också brödknivar i hemkunskapen exempelvis. Det är inte lätt, säger Ulrika Narling.
Nu är det snart dags för rättegång. Det finns flera målsägare förutom den drabbade läraren, andra som var vittnen till händelsen och kände sig hotade.
– Vi får se vad som händer men det är klart att allt kommer att rivas upp igen. För egen del känner jag att jag nog inte riktigt har färdigbearbetat upplevelsen att bli vittne till det här, konstaterar Annelie Arvidsson.
Fotnot. Läraren överlevde och är på väg att återhämta sig. Han har besökt skolan en gång.
LÄS MER
Eslövs-attacken: Åtal väcks mot femtonåringen
Skolattacken: Femtonåringen åtalas för tidigare knivbrott