Hoppa till huvudinnehåll

Distans som gav reflektion

När distansarbete infördes var rektor Maria Sergi rädd att tappa kontakten med sina medarbetare. I stället hittade hon en lösning som stärkte ledarskapet. – Jag startade en digital reflektionsbok med varje medarbetare.

Sten Feldreich

sten.feldreich@gmail.com

Publicerad: 2021-05-06 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:33

En pandemi ställer stora krav på alla i en organisation – och då särskilt ledaren.

Kommunikation och dialog är nyckeln till framgång i många situationer och Maria Sergi insåg att under en pandemi är det extra viktigt.

– Vi behöver dela utmaningar, oro, tankar och idéer. Människor grubblar och oroar sig betydligt mer än vad vi ledare anar. Oro påverkar stressnivån i organisationen.

Samtidigt är det nödvändigt att personalen är engagerad och stolt i det här pressade läget. Hur då stärka dem i deras insatser? Maria Sergis lösning blev en reflektionsbok på nätet som hon startade i augusti.

– Det här blev mitt sätt att se och bekräfta mina 30 medarbetare. Var och en har en egen reflektionsbok och i den har vi en unik dialog. Ibland kommer styrda frågor från mig, men ofta skriver vi om dilemman och utmaningar i vardagen. Vi skriver regelbundet i den och medarbetarens behov styr mestadels frekvensen.

I boken kan de stanna upp vid en tanke eller fundering den anställde har.

– Jag kan bekräfta och vägleda men jag kan också få signaler om att något inte står rätt till. Det ger mig chansen att vara mer förebyggande och jag kan agera preventivt.

Maria Sergi förlorade sin pappa i sviterna av covid-19.

– Det gör det lättare att möta varje individs oro med respekt.

Människors potential syns också på ett nytt sätt tack vare reflektions­böckerna.

– Den som aldrig säger ett ord på möten blommar kanske allra mest och kommer med många konstruktiva förslag och idéer. Den personen växer enormt.

För att hinna med reflektionsböckerna har hon avsatt tid och prioriterat det.

– Nu när jag inte är ute i verksamheten på samma sätt kan jag skriva i stället.

Stundvis har hon känt sig oerhört stressad under pandemin. Det är tufft att leda en operativ verksamhet som ska fortgå och samtidigt vara beredd att förändra strukturer och strategier.

– Jag har insett hur viktigt det är att jag som ledare håller min motivation vid liv för att inspirera andra. Jag vill ju ha medarbetare som drivs av en glöd och en hunger för utbildning. Knepet är att repetera mitt ”varför”: Jag ska leda Kyrkbyskolan så att eleverna som går här får de bästa förutsättningar som de kan få för sitt lärande och jag vill rusta dem på det bästa sättet för framtiden.

Hon har ödmjukt sett när medarbetare efter medarbetare kavlat upp ärmarna och gått utanför sin komfortzon och aktivt bidragit under pandemin.

– Så många grymma lärare med stort engagemang! Svensk skola har verkligen levererat under pandemin!

Unik kartläggning av skolor i utsatta områden

Rösterna är höga, åsikterna många och bilderna oftast dystra. Men hur ser verkligheten ut för de rektorer som dagligen tar sig an utmaningarna i det som kallas socioekonomiskt utsatta områden – och hur ska man hitta kunskap för att hantera dem?

”Våra granskningar har lett till förbättringar”

Skolinspektionen Skolinspektion borde ge skolorna stöd för att utveckla verksamheten – inte bara ge klander och utpekanden som tvingar rektorerna att ägna mycket tid åt att dokumentera i rädsla för att bli anmäld.Det är en kritik som riktats mot Skolinspektionen från skolledare runt om i landet.Nu svarar generaldirektör Helén Ängmo på den kritiken.

Inspektion under pandemin väckte rektorsilska

Skolinspektionen I april 2020, mitt under pandemin, meddelade Skolinspektionen att de skulle börja inspektera Sveriges skolor digitalt. Ett debattinlägg med 364 underskrifter från rektorer över hela landet som protesterade mot inspektionerna gav ett starkt eko i skolvärlden.

Det vakande ögat

Skolinspektionen Drygt 70 procent av skolledarna i grundskolan anser att de dokumenterar mer än de annars skulle ha gjort på grund av risken att bli anmäld till Skolinspektionen. Det visar en enkät från Lärarförbundet skolledare. Det är siffror som sätter Skolinspektionens funktion i fokus.

Hämtar fler