Kritik av kritikerna

Fackböcker Hur gör du när en medarbetare kritiserar verksamheten, kolleger och dig som chef och samtidigt inte fungerar särskilt väl i sin roll?
Publicerad: 2021-05-13 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:33
Genom att undanhålla information, nonchalera beslut eller sprida en kritisk bild av chefen kan personal underminera verksamhetens målsättningar – och göra chefen maktlös.
Carlander är psykoterapeut med erfarenhet av att se dessa situationer på arbetsplatser. Han menar att det enda sättet att hantera dem är i samtal direkt med den medarbetare som agerar destruktivt. Han menar att en svaghet med svensk ledarskapskultur, som betonar samförstånd och omsorg om medarbetaren, är att det kan dröja för länge innan gränser sätts för olämpligt uppträdande och inkompetens.
En orsak till att chefer drar sig för de svåra samtalen är att de är just svåra och utmanande. Lockelsen att försöka lösa problemen på andra sätt kan bli stor, såsom att starta ett värdegrundsarbete för hela arbetsplatsen i förhoppningen att en ny kultur ska sätta gränser för oönskat beteende, att erbjuda dåligt fungerande arbetslag handledning eller att som chef gå i konflikthantering med den enskilda medarbetaren. Carlander menar att sådana åtgärder sällan löser situationen utan i stället riskerar att förvärra den.
Carlander visar samtidigt med konkreta exempel att det är förståeligt att vi undviker att konfrontera besvärliga medarbetare, eftersom motelden kan vara stark – alltifrån personangrepp mot chefen till hot om att gå till facket, massmedia eller myndigheter.
De psykologiska försvarsbeteendena är också många, alltifrån bortförklaringar till fysiska hot. Bokens syfte är att stärka chefer och ge råd för genomförandet av samtalen. Boken rymmer en handfast verktygslåda för den konkreta samtalssituationen och tips om hur man mest effektivt bemöter försvarsstrategierna hos den medarbetare man har framför sig.