Hoppa till huvudinnehåll

Skolan ska vara rustad för krig

Demokrati Skolan måste förbereda sig för krig. Det är innebörden av att Skolverket nu blir beredskapsmyndighet.– Det finns en organisation för kriser men nu måste vi också bygga för den yttersta krisen – krig, säger Katarina Tiväng, stabschef på Skolverket.

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2022-10-06 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:34

Den 24 februari, dagen då Ryssland invaderade Ukraina, förändrades allt. Plötsligt fanns kriget i vårt närområde. Höjd försvarsberedskap och ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato blev två konsekvenser av den nya situationen.

En annan konsekvens var att regeringen i maj presenterade en historisk myndighetsreform för civilt försvar och krisberedskap i syfte att stärka landets motståndskraft under fredstida krissituationer, höjd beredskap och krig. Reformen som trädde i kraft den 1 oktober innebär att 60 statliga myndigheter ska bli beredskapsmyndigheter. Det är myndigheter med särskild betydelse för samhällets krisberedskap och totalförsvar. För skolans och förskolans del är det Skolverket som är beredskapsmyndighet.
– Vår huvudsakliga uppgift är att ge stöd och information till de huvudmän som har det operativa ansvaret och att växla upp det stödet arbetar vi med nu, säger Katarina Tiväng.

Samhällsviktig funktion måste värnas

Det finns en rad frågor att ta ställning till för myndigheten och även för skolväsendet. Krigsplacering av medarbetare, vilka funktioner ska var och en ha, hur kan man samverka kring it-säkerhet och mycket annat. Det mest grundläggande handlar kanske ändå i slutänden om att skolan kan fortsätta den samhällsviktiga uppgift man har – att utbilda.
– Vi kunde också se i pandemin hur viktigt det är att kunna ta hand om de elever som är barn till människor som arbetar i andra samhällsviktiga funktioner, inom vården exempelvis. Vi måste även hålla i gång gymnasieutbildningen så att det kommer ut nya utbildade människor till samhällsviktiga funktioner, säger hon.

Det finns självklart en oro bland skolledare och lärare vad den ökade beredskapen kommer att innebära rent praktiskt. Vilka blir deras arbetsuppgifter, ansvar och placeringar under en krigssituation?
– Vi hoppas att det stöd och den information vi nu växlar upp kan ge bra förutsättningar för huvudmännen att sköta det operativa ansvaret, säger Katarina Tiväng.

Skolan som vunnit gastronomipris

Skolmat Diana Roik är inte bara skolledare. Numer kan hon också lägga till titeln ”Årets gastronomiska rektor 2022” på sitt visitkort. Det är restaurangguiden White Guide Junior som besökt drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden under året – och när granskningen var klar var det rektorn på Stora Hammars skola i skånska Höllviken som fick ta emot titeln och diplomet.

Samarbete med skolledare avgörande för gymnasieelever

Skolval Samarbete mellan skolledare, lärare och elever är det som skapar en bra gymnasieskola. Det säger Josefine Fälth, ordförande i Sveriges Elevkårer.– Jag vill att skolledare ska se oss som en resurs och jag tycker vi har fått stort gehör från dem i Sverige, säger hon.

”Skolledarna viktiga i kampen mot rasism”

Forskning Skolledarna har en mycket viktig roll för att bekämpa rasismen i skolan. Det gör stor skillnad om lärarna känner att de har ledningens stöd. Det säger Christer Mattsson som i många år forskat om högerextremism.

"Den nya regeringen måste lyssna på professionen"

Val 2022 Sverige har fått en ny regering. Skolan tillhör de frågor som ligger högt på agendan hos de svenska väljarna men vad kommer egentligen regeringsbytet att innebära för den?-Det har varit mycket plakatpolitik i valrörelsen, men jag är osäker på vad den nya regeringen kommer att ta för inriktning, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Lärarförbundet Skolledare.

Så lyfte Camilla Simonsson Stålforsskolan i Eskilstuna

Skolstök Tvålärarsystem, tydliga regler kring trygghet och studiero och fokus på kollegialt lärande. Det är några av de faktorer som vände Stålforsskolan i Eskilstuna från ett vite på 1,3 miljoner för bristande trygghet till stigande resultat och en förbättrad arbetsmiljö för såväl elever som personal. Rektor Camilla Simonsson är den som ansvarat för processen.

Hämtar fler