Hoppa till huvudinnehåll

Nöjd med avtalet för statlig sektor: ”Schyssta villkor”

Sveriges Skolledare I slutet av förra vecken avslutades förhandlingarna mellan Saco-S och Arbetsgivarverket om nytt avtal för statlig sektor. Jerker Ambjörn, biträdande förhandlingschef på Sveriges Skolledare, är nöjd med resultatet.

Publicerad: 2023-10-05 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30

I slutet av förra vecken avslutades förhandlingarna mellan Saco-S och Arbetsgivarverket om nytt avtal för statlig sektor. De nya bestämmelserna omfattar flera förbättrade medlemsvillkor, bland annat möjligheten till extra pensionsavsättning och utökad flexibilitet att växla semestertillägget mot lediga dagar.

Jerker Ambjörn, biträdande förhandlingschef på Sveriges Skolledare är nöjd med resultatet:

– Det är viktigt att våra avtal är moderna och ändamålsenliga. Avtalen behöver följa utvecklingen i vårt samhälle i stort men också vara anpassade utifrån verksamhetens behov. Medlemmarna behöver kunna känna att villkoren är konkurrenskraftiga och rimliga jämfört med andra sektorer. 

Flera förbättringar

Staten behöver schyssta villkor för att kunna behålla och rekrytera medarbetare med ”rätt” kompetens i framtiden, där tycker vi att avtalet vi tecknat ger dessa möjligheter. Särskild vikt i avtalet lägger vi på att pensionsavsättningen förbättrats samt även möjlighet att kunna växla semestertillägg mot fler lediga dagar. Även att inkomstförlust vid arbetsskada ger en heltäckande ersättning i många situationer. ”

Under kommande år kommer dialog fortsätta föras med hänsyn till det försämrade säkerhetsläget i vår omvärld och risken för kriser som kräver att parterna på statlig nivå arbetar tillsammans för att hitta konstruktiva lösningar och relevanta villkor.

Alla ändringar i avtalet gäller från 1 januari 2024. 

Läs mer här på Saco-S webbplats.

Kraftsamling kring elever nära gängkriminalitet

Hot och våld Barn, ungdomar och vuxna skjuts ihjäl och barn mördar andra barn på uppdrag av vuxna. Maria Elmér, undervisningsråd på Skolverket, konstaterar att det gängrelaterade våldet är en komplex fråga att ta sig an.– Att hantera barns och ungdomar oro kring det som pågår i samhället just nu är den viktigaste frågan vi har att hantera. Se till att först få koll på din egen oro, då kan du hjälpa eleverna.

Politiker på skolbesök i våldsdrabbade Uppsala

Oppositionsledaren Magdalena Andersson och Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok besökte på måndagen Valsätraskolan i Uppsala. Anledningen var den eskalerande våldsutvecklingen i staden.– Jag kan inte se det som annat än positivt att politiker visar att de engagerar sig och tar frågan på allvar, säger skolans rektor Tomas Rylander.

Prisa en rektor – nominera till Stora Skolledarpriset

Aktuellt ”Det roligaste var att priset gav ringar på vattnet. Jag blev inbjuden att berätta om rektorns roll och vara representant för det goda arbete jag och mina medarbetare åstadkommit”, säger Nina Svensson som vann Stora Skolledarpriset 2022 . Nu kan du nominera 2024-års vinnare.

Premiär: Carolin Lindström ny krönikör på Skolledaren

Krönika ”Mina tankar började genast snurra. Fick jag verkligen tjänsten? Vi var ju så många som sökte, skulle jag ...? Jag vände snabbt mina tvivel till en positiv känsla. Stolthet blandad med förväntningar och glädje. Det var där den började, min resa mot ett vassare självledarskap.”

Skolledaren i stormens öga – Tema Kris & beredskap

Aktuellt En uppgradering av terrorhotnivån i Sverige, ett ryskt anfallskrig i Ukraina, skolattacker, klimatförändringar, eventuella nya pandemier. Kriserna avlöser varandra och i skolans värld är det skolledarna som står i stormens öga. I nya numret av tidningen Skolledaren fördjupar vi oss i Tema Kris & beredskap.

Hämtar fler