Bemannade skolbibliotek: Oro över att inte klara regeringens krav
Skolminister Lotta Edholm på Sveriges Skolledares förbundsråd i november. Foto: Tomas Bergqvist
Skolpolitik
Mer än hälften av Sveriges elever saknar i dag tillgång till ett bemannat skolbibliotek på minst halvtid, enligt KB:s senaste statistik. Det är brist på bibliotekarier. Skolledaren.se har frågat skolminister Lotta Edholm hur skolledarna ska klara av att leva upp till regeringens satsning på bemannade skolbibliotek.
Kungliga bibliotekets (KB) skolbiblioteksstatistik 2022 visar att 52 procent av landets elever i förskoleklass, grundskola och gymnasium saknar tillgång till skolbibliotek som är bemannat på minst halvtid, eller ett integrerat skolbibliotek som en del av ett folkbibliotek.
Regeringens förslag i budgeten är att man ska avsätta 216 miljoner från år 2025 och därefter 433 miljoner årligen till bemannade skolbibliotek.
Hybridlösning och utbildning
Vid Sveriges Skolledares förbundsråd den 8 november var skolministern Lotta Edholm gäst. Förbundsordförande Matz Nilsson passade då på att lyfta rektorernas oro över hur de ska kunna leva upp till regeringens satsning på bemannade skolbibliotek och hitta utbildade skolbibliotekarier. Han undrade om regeringen kommer att tillåta någon form av hybridlösning från 2025, det år då regeringen aviserat att de vill komma igång.
Skolminister Lotta Edholm svarade att det nog blir den typen av lösningar och att man samtidigt får bygga ut utbildningen för skolbibliotekarier.
Skolminister Lotta Edholm Foto Kristian Pohl/Regeringskansliet
Skolledaren.se har bett skolminister Lotta Edholm utveckla hur hon tänker kring satsningen. Hon svarar att satsningen på bemannade skolbibliotek är en viktig del i regeringens arbete för att främja läsning med fler böcker i skolan.
– Alla elever ska få tillgång till skolbibliotek med skolbibliotekarier. Satsningen innebär både permanenta pengar och en skärpt lagstiftning. Det kommer innebära en stor omställning för många skolor och det kommer nog också ta lite tid innan den får full effekt.
Kan du utveckla vad det skulle kunna vara för typ av hybridlösningar som skolorna skulle kunna använda?
– Utredningen föreslår till exempel att elever ska ha tillgång till skolbibliotek på den egna skolenheten men att det vid särskilda skäl ska gå att organisera skolbiblioteksverksamheten i samverkan med ett folkbibliotek eller med ett skolbibliotek på en annan skolenhet. En sådan lösning skulle kunna vara aktuell när skolbiblioteket eller folkbiblioteket ligger i skolans direkta närhet eller när elevantalet är så litet att det inte är rimligt att bedriva skolbiblioteksverksamhet på den egna skolan, säger Lotta Edholm.
Saknas tusentals skolbibliotekarier
I dagsläget går det i snitt en skolbibliotekarie (heltidstjänst) på 625 elever. Det innebär att det skulle behövas minst 1 317 nya heltidstjänster utöver dagens om det ska finnas bemannade skolbibliotek på varje skola. Det visar uträkningar som magasink.se har tagit fram.
Om man utgår från Gustav Fridolins utredning om skolbibliotek där han räknat en heltidstjänst per 523 elever så behövs minst 1 574 nya heltidstjänster utöver dagens.
Läsåret 20/21 var det 271 bibliotekarier som tog ut sin examen på kandidat eller masternivå. Det täcker inte skolornas behov.
Vilken ambitionsnivå har regeringen där med antalet elever per heltidstjänst?
– Det är viktigt att vi hittar en balans så att det får den effekt vi vill för eleverna, samtligt som det är genomförbart ute i skolorna. Satsningen kommer utgå från förslagen i betänkandet Skolbibliotek för bildning och utbildning och jag ser fram emot att återkomma om exakt hur förslagen tas vidare under nästa år.
Finns det någon konkret plan eller beslut att öka utbildningen för skolbibliotekarier? I så fall på vilket sätt och när?
– Lärosätena har redan idag ett stort ansvar för att planera utbildningarna efter både arbetsmarknadens behov och studenternas efterfrågan. Förhoppningsvis kommer den här satsningen att locka fler till yrket som skolbibliotekarie. Jag följer den här reformen, inklusive frågan om antalet utbildningsplatser, mycket noggrant. Och utesluter inte att regeringen vid behov kan komma att se över frågan om utbildningsplatser, säger Lotta Edholm.