Logo

Susanne Allered huvudskyddsombud och ordförande i Sveriges Skolledares lokalförening i Göteborg.

Skyddsstoppet: Rektorer hotas allt oftare av föräldrar

Publicerad: 2023-12-20 00:00 • Uppdaterad: 2023-12-22 15:30 Lenita Jällhage

Skyddsstoppet på den förskola i Göteborg som stängdes i torsdags öppnade igen på tisdagen. Men Sveriges Skolledare har upplevt ett ökat tryck från föräldrar som visar sitt missnöje mot rektorer och biträdande rektorer, berättar Susanne Allered huvudskyddsombud och ordförande i Sveriges Skolledares lokalförening i Göteborg.

Orsaken till det akuta skyddsstoppet på en stor förskola med närmare 200 barn i  Göteborg var att föräldrar hade gått in på förskolan och sökt upp enskilda medarbetare. De anställda blev bland annat verbalt hotade och det ställdes krav på att barn skulle flyttas från förskolan. Personalen kände sig otrygg på arbetsplatsen efter händelsen och det kallades in väktare. 

Konflikter mellan barn

Susanne Allered, huvudskyddsombud och ordförande i Sveriges Skolledares lokalförening i Göteborg, säger att det handlat om en mindre grupp föräldrar som agerat. De har reagerat över barn som haft ett utåtagerande beteende och som har haft svårt att hantera sina och andras barns känslor vilket lett till konflikter. Föräldrarna anser inte att förskolan hanterat situationen och skapat en trygg miljö.
– Vi exkluderar inte barn ur barngrupper utan arbetar för att skapa trygghet i barngrupperna. Förvaltningsledningen har varit oerhört stöttande och hjälpsamma och kommunicerat med vårdnadshavare så att rektorn har kunnat fokusera på att arbeta med de anställda och stötta dem i det här läget som uppstått, säger Susanne Allered.

Skyddsstopp vid fara för liv

Det är ovanligt att förskolor stängs på grund av skyddsstopp i Sverige och i synnerhet där skälet är hotfulla föräldrar.
– Jag har nog aldrig varit med om någon liknande situation under alla mina år när det gäller förskolan, säger Susanne Allered och fortsätter:
– Barnhälsan, förvaltningsledning, rektorn, fackliga företrädare och medarbetare har tagit fram en handlingsplan som går ut på att skapa trygghet för alla på enheten.
 
Det var Sveriges Lärare och Kommunal och inte Sveriges Skolledare som valde att göra ett så kallat skyddsombudsstopp [enligt 6 kapitlet 7 paragrafen i Arbetsmiljölagen).
Ett sådant direkt avbrott av en verksamhet på en arbetsplats får göras om man som skyddsombud bedömer att det finns en omedelbar fara för arbetstagares liv eller hälsa.

Ökad hotbild

Susanne Allered säger att Sveriges Skolledare i Göteborg generellt upplevt ett ökat tryck under senare tid från föräldrar som visar sin oro och missnöje mot rektorer och biträdande rektorer i både förskolor och skolor. Det har resulterat i allt från försök till obefogad påverkan till rena mordhot.

– Vi har lyft problemet med förvaltningsledningen som nu arbetar med att ytterligare arbeta fram material för att trygga säkerheten och vässa Kris- och handlingsberedskapsplanen, i kommunen. Vi vill också veta hur vi ska agera när vi utsätts för hot utifrån den nya blåljuslagstiftningen. När ska vi exempelvis polisanmäla ett hot mot oss, säger hon.
 
Specialpedagog och psykolog stödjer nu personalen på förskolan för att de ska kunna ligga steget före om det uppstår konflikter i barngrupperna så de kan skapa trygghet vid lek och i undervisningssituationer.
Hot och våld