Logo

Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Foto: Linnéa Bengtsson

Debatt: Skolval till EU en viktig demokratiskola

Publicerad: 2024-01-12 12:22

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, riktar sig här till alla rektorer med förhoppningen att skolor och elever som deltar i skolval till EU ska fortsätta att öka.

DEBATT. Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har återigen fått regeringens uppdrag att anordna skolval för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet.

Elever som deltagit i skolval tycker att de lärt sig mer om hur det går till att rösta, att de fått bättre kunskap om politik och demokrati samt att de blivit mer intresserade av politik och olika samhällsfrågor. MUCF:s rapport Skolval 2022 visar att nio av tio lärare tycker att skolvalet gjort skillnad för ungas förståelse för demokrati och politik.

Förra gången, vid skolvalet till EU 2019, deltog 350 av landets skolor och 65 630 elever. Det var en tydlig förbättring jämfört med EU-valet 2014, exempelvis ökade antalet röstande elever med 47 procent. Det speglar också ett ökande intresse för politik och samhällsfrågor bland unga. Samma utveckling syns i skolvalet till riksdagen och är helt i linje med regeringens mål att stimulera till samtal om politik i skolan, att öka elevers kunskap om demokrati och ungas möjlighet att delta i politiska processer.

Det är glädjande att valdeltagandet i skolorna ökar. Samtidigt är det oroande att inte alla unga har samma tillgång till Sveriges största demokratisatsning för unga.

Skolval arrangeras sällan i skolor i socioekonomiskt utsatta områden, i skolor med anpassad skolgång (fd särskolor) eller i gymnasieskolor med yrkesprogram. Vidare arrangerar friskolor skolval i betydligt lägre grad än kommunala skolor. Det skapar ojämlika villkor för unga när det gäller att lära sig om demokrati, hur det går till att rösta och att engagera sig.

”Skolval arrangeras sällan i skolor i socioekonomiskt utsatta områden, i skolor med anpassad skolgång eller i gymnasieskolor med yrkesprogram. Det skapar ojämlika villkor för unga när det gäller att lära sig om demokrati, hur det går till att rösta och att engagera sig.”

Skolval är särskilt viktigt för elever som inte talar om demokrati och politik hemma, elever med särskilda behov, yngre elever eller de som inte har erfarenhet av demokrati från sina hemländer. Unga födda utomlands tycker i högre grad än övriga elever att deras kunskap om demokrati och politik ökat tack vare skolvalet.

Skolval arrangeras som vanliga val med valsedlar, valskärmar, röstlängd, valurnor och rösträknare. Många skolor ordnar också debatter, temadagar och studiebesök. Skolvalet till EU öppnar i mitten av januari och kan genomföras mellan 15 april och 3 maj (vecka 16-18). Skolorna väljer själva vilken dag de ordnar skolval under den perioden.

Förhoppningen är att antalet skolor och elever som deltar i skolval ska fortsätta att öka. Ett skolval skapar engagemang och delaktighet. Här spelar ni - rektorer, skolledare och annan skolledning - en avgörande roll!

Genom Skolval 2024 ges eleverna konkret kunskap om EU-politiken och vad Sveriges medlemskap innebär. De får möjlighet att diskutera politik och viktiga samhällsfrågor i skolans trygga miljö. I MUCF:s uppdrag ingår att ge bra förutsättningar för arbetet. Myndigheten erbjuder bland annat ett demokratipaket som innehåller verktyg och material som kan användas för att prata demokrati med unga i alla skolformer, bland annat materialet Prata EU och Prata Politik.

Unga i Sverige är intresserade av EU och det som händer i Europa. EU:s beslut påverkar deras vardag här i Sverige och många av dagens viktiga samhällsfrågor går inte att lösa på nationell nivå, som klimat- och säkerhetsfrågor. Vi hoppas att fler skolor ger elever chans att vara med och påverka genom skolval 2024.

Alla elever har rätt att få lära sig om det politiska systemet, de politiska partierna och hur de själva kan påverka. Inte minst i tider då starka krafter ifrågasätter de demokratiska processerna.

Lena Nyberg

Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF

Fotnot. MUCF har haft regeringens uppdrag att arrangera skolval sedan 2002. Skolval har genom åren genomförts i samarbete med flera olika aktörer, däribland andra myndigheter samt elevorganisationer.

Anmäl din skola till EU-valet här

Läs mer på mucf.se