Så höjde skolledarna rektorslönerna i Malmö

Monika Elowson, chefsförhandlare på Sveriges Skolledare, och Johan Pålsson, förtroendevald i Malmö där lönestatistiken i Din Lön 2024 gett effekt. Foto: Terri Lundholm/Adobe Stock/Privat
Aktuellt Snart skickas Sveriges Skolledares stora löneenkät ut för 2024. Förra året svarade rekordmånga skolledare. Rektor Johan Pålsson är förtroendevald i Malmö där statistiken gett effekt.
Publicerad: 2024-10-25 08:04
Text: Emelie Henricson
LÄS ÄVEN: Din Lön 2024 – här är årets lönestatistik
LÄS ÄVEN: Här är argumenten du kan använda för att höja din lön
LÄS ÄVEN: Vändingen – så fick rektorerna bästa löneutvecklingen
LÄS ÄVEN: Så svarar skolministern på skolledarnas lönekrav
Förra årets löneenkät samlade rekordmånga svar från yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Skolledare. Över 8000 svarade och utöver gedigen lönestatistik över landet kunde statistiken visa på att många skolledare fortfarande arbetar övertid utan rätt ersättning.
I Malmö stad har Johan Pålsson, rektor på Gottorpsskolan och förtroendevald i Sveriges Skolledares lokalförening, använt sig av Din Lön för att påverka löneprocessen i positiv riktning.
Här har utfallet varit ett högre lönepåslag för medlemmar i Sveriges Skolledare, jämfört med icke-medlemmar.
Begär ut lokala löner
Inför förhandlingarna med arbetsgivaren har Johan Pålsson och hans kolleger kunnat göra jämförelser med landet, och framför allt närliggande län, genom statistiken.
De har utgått från tre principer: ansvarsavstånd, senioritet (tolkning och likvärdighet) och risken att slå i ett glastak.
Därför har de även begärt ut samtliga lokala löner. De har kunnat ringa in bland annat biträdande rektorer som tjänar mindre än sina högst betalda medarbetare.
– Din Lön är ett jättebra verktyg för oss när vi sitter i förmöten inför förhandlingarna. Sen blir det på övergripande nivåer, så det har varit viktigt för oss att komplettera med hur det ser ut i Malmö i olika befattningar.
Viktigt med statistik kring övertid
I Malmö märker skolledarna att även arbetsgivaren läser Din Lön inför förhandlingarna. Genom att bägge parterna har läst in sig på statistiken, menar Johan Pålsson att de får en bättre och mer seriös förhandling.
– Det gynnar samtalet när bägge två är pålästa och det blir på en bra nivå. Vi kan inte spelas bort, säger han.
Att statistiken kunnat visa på det obetalda övertidsarbetet har också varit viktigt.
– Det har vi lyft många gånger, kanske inte specifikt under lönerevisionen men vi jobbar brett. Under många år hade skolledare i Malmö en skrivelse i anställningsavtalen som innebar att vi inte kunde få övertidsersättning i pengar. Men sedan läsårsstarten har denna skrivelse tagits bort, vilket vi ser mycket positivt på, säger Johan Pålsson.
”Ha bra koll på vad andra tjänar”
Johan Pålsson tycker också att det kan vara bra att begära ut lokal statistik över rektorsomsättningen inför förhandlingarna.
– Vi har haft en ganska hög omsättning framför allt bland biträdande rektorer tidigare. Om det inte lönar sig att gå från förstelärare till biträdande rektor så utarmar du hela rekryteringsbasen.
Även i år kommer han och styrelsekollegerna att använda sig av samma rutin, Din Lön i kombination med lokala siffror. Förra året genomfördes löneförhandlingarna för Sveriges Skolledare i Malmö genom traditionell förhandling för att ytterligare kunna bevaka medlemmarnas löner.
– Vi upplever att processen chef-medarbetar-dialog (CMD) behöver utvecklas för att bli en verklig dialog mellan chef och medarbetare, säger Johan Pålsson.
Vad har du för råd till enskilda skolledare?
– Det är viktigt att komma väl förberedd och ha bra koll på vad andra tjänar, både i den egna kommunen och i andra. Genom att använda det kan man sätta upp en målbild tillsammans med sin chef. Sedan vet alla att det inte går att på ett år komma till rätta med en för låg lön, men man kan sätta upp en treårsplan.
Monika Elowson är chefsförhandlare på Sveriges Skolledare och expert på löner. Hon är också ansvarig för förbundets löneenkät och bilagan Din Lön.
Varför är det viktigt att skolledare deltar i enkäten?
– Det är det absolut bästa sättet att kunna påverka sin lön. På det viset får vi in lönestatistik som förtroendevalda kan använda i opinionsbildning och löneöversyn, och som medlemmar kan använda i sin egen löneförhandling och lönesamtal.
Hög svarsfrekvens
Något som särskiljer löneenkäten från den partsgemensamma lönestatistiken är alltså att den visat på problemet med ansvarsavstånd mellan rektor och högst betalda medarbetare och övertidsersättningen.
– Det mest akuta på många håll är biträdande rektorer som har ett komplext jobb uppdrag, men har lägre lön eller samma lön som de lärare man lönesätter själv, säger Monika Elowson.
Som enskild medlem kan man också använda statistiken för att få fram rekommenderade ingångslöner.
Löneenkäten är gemensam med övriga förbund inom Saco, som också sammanställer samtliga löner i funktionen Saco lönesök. Men just Sveriges Skolledares löneenkät sticker ut med en ovanligt hög svarsfrekvens.
– Våra medlemmar har en hög arbetsbelastning och får svara på många enkäter i sitt dagliga uppdrag, så det är fantastiskt att så många svarar på det här. Det är jätteviktigt att man tar sig tiden, säger Monika Elowson.
Monika Elowsons tips till skolledare inför lönesamtal
- Boka in en lönerådgivning med Sveriges Skolledares chefsrådgivare för att bolla individuella frågor. Det går att ringa direkt, men om man bokar rådgivning på Teams är det möjligt att ha ett fördjupat samtal där vi ägnar oss åt just den medlemmens situation.
- De rekommenderade ingångslönerna kan man använda även som erfaren skolledare på ett nytt jobb. Det är bra att känna till förbundets uppfattning om att den här lönen ska man inte gå under när man lämnar sitt löneanspråk. Och då kan man också använda sin erfarenhet som hävstång.
Din Lön 2025
Morgonen den 29 oktober skickas löneenkäten ut digitalt till yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Skolledare.
– Där är det viktigt att svara snabbt. Ju fler svar vi får in tidigt, desto bättre svarsfrekvens får vi och desto högre legitimitet får undersökningen, säger Monika Elowson.
Svaren används sedan i underlaget till Din Lön 2025, som kommer ut som bilaga med tidningen Skolledaren samt finns digitalt på Sveriges Skolledares hemsida. Den kommer också ut i digital version i nyhetsbrevet Skolledare Fredag.
Här går att jämföra statistik mellan län och den anger medellöner, tionde percentil och nittionde percentil för rektorer och biträdande rektorer inom förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Det finns även uppdelat mellan kommunal, fristående och statlig sektor samt för högre chefer (ex. skolchefer).
Din Lön anger även rekommenderade ingångslöner. Man kan också ta del av råd och tips.