”AI ställer stora krav på ledarskapet”

Johan Falk har skrivit böckerna ”AI och skolan”, ”AI för nybörjare” och ”Vår artificiella framtid – AI för medborgare”. Foto: Filippa Ljung
Teman
Precis som pandemin och flyktingkrisen krävde snabba omställningar i skolan kommer den skenande AI-utvecklingen att göra det.
– Det kommer ställa stora krav på rektorernas ledarskap, säger Johan Falk, rådgivare inom AI-strategi.
Publicerad: 2024-12-10 08:11
Text: Lenita Jällhage
Läs alla delar i Tema: Ta sikte på AI
AI, artificiell intelligens, erövrar skolvärlden. Upp tornar sig en rad etiska och juridiska problem. I fokus för att hantera dem står skolledaren.
Skolledaren har pratat med skolledare och forskare om AI i dag och i morgon. Här hittar du alla delar:
AI-uppmaningen: ”Huvdmännen behöver ta fram en strategi”
AI-forskaren: ”Skolledarna har en mycket viktig roll”
Hans AI-assistent ska stötta skolledare
Här ska alla i skolan lära sig AI – på rätt sätt
AI ska ge Luleås skolledare mer tid till ledarskap
Johan Falk säger att AI utvecklingen går så snabbt nu att det är omöjligt att veta vad nästa version av AI kan klara. Det enda vi kan räkna med är att det vi har i dag kommer att vara passé i morgon, konstaterar han, och jämför de senaste årens utvecklingen med barns och elevers utveckling.
– År 2019 klarade AI knappt att räkna till tio och kan jämföras med ett barn på förskolenivå. Fyra år senare, 2023, klarar AI-tekniken, med exempelvis chatboten Chat GTP, nivåer för elever med höga betyg på gymnasienivå. Chatbotarna förstår bilder, ljud och börjar avläsa video. I dag har den senaste versionen O1 en större förmåga att föra mycket starka och logiska resonemang motsvarande studerande på högskolenivå, säger Johan Falk.
5 tips från Johan Falk för att komma igång med AI
1. Testa en chatbot om du inte redan gjort det. Använd till exempel Chat GPT, och beskriv ett problem du brottas med just nu.
2. Hitta ett sätt att använda AI för att spara fem minuter om dagen. Det är en bra väg till att använda AI mer, och lära dig mer om AI.
3. Utgå från att det går att fuska med inlämningsuppgifter med hjälp av AI. Och lita inte på några AI-detektorer – de fungerar dåligt.
4. Sätt upp riktlinjer för AI på skolan, tillsammans med kunniga kollegor eller medarbetare. Riktlinjerna ska bland annat omfatta vad elever behöver få lära sig om AI.
5. Kolla in skolverket.se/ai för mer information om AI och skola. På falkai.org/skola finns mer tips och resurser.
Svårt för skolsystemet att hinna med
När utvecklingen går så otroligt snabbt inom AI så hinner inte vårt skolsystem med, konstaterar han. Han tar gymnasiereformen Gy 25, som träder i kraft den 30 juni 2025, som exempel. Den reformen har tagit många år att genomföra.
– Det går liksom inte att vänta på nya ämnesplaner på gymnasienivå då det tar fem till tio år, eller ännu längre tid, att ändra i skolsystem med utredningar och politiska beslut. Vi kommer inte kunna jobba så långsamt utan behöver snabba på processen för att kunna arbeta med AI och vi får acceptera att vi gör en del misstag på vägen i arbetet med att införa AI på våra skolor, säger Johan Falk.
Han säger att ju äldre elever en skola har desto viktigare är det att elever får lära sig om AI.
– Självklart finns det risker och utmaningar som att hantera känslig information om elever. Men om man säkrar det så kan AI bli ett riktigt bra stöd för elever, i synnerhet för elever som behöver extra stöd, säger han.
Han räknar med att det kommer utvecklas bra lärbotar som kan följa elevernas kunskapsnivå och stötta och utmana dem som en personlig extra instruktör så undervisningen kan individanpassas ännu mer än i dag.
Se chatbotarna som assistenter
Han föreslår två AI-verktyg när det gäller sökning som rektorer kan ha nytta av att börja utforska. Det ena är Perplexity.ai och det andra är Elicit.com.
Chatbotarna ger båda länkar till var de hämtat information vilket gör det lättare att kontrollera svaren och söka vidare från originalkällan. Elicit är inriktad mot forskning och bygger i dagsläget på cirka 300 miljoner forskningsartiklar. Johan Falk säger att man kan prova att ställa ganska komplexa frågor som: ”Hur påverkar gruppstorleken kvaliteten på barns förskoletid?”, ”Vi har problem med måluppfyllelsen på vår skola. Hur kan vi arbeta med den?” eller ”Hur kan vi jobba med fortbildning på vår skola?”
– Att få svar och inspiration på den typen av frågor motsvarar ganska mycket manuellt jobb, säger Johan Falk.
Han menar att man kan se de vanliga chatbotarna, som exempelvis Chat GPT, mer som assistenter snarare än sökmotorer.
Vill se nationell plan
När det gäller utmaningar för rektorer att ta tag i så handlar det om att satsa på kompetensutveckling både för rektorerna själva och lärarna. Och det kommer att behövas kontinuerlig kompetensutveckling eftersom det hela tiden sker stora förändringar inom AI. En annan utmaning är att hålla koll på likvärdigheten så att eleverna får en tillräcklig lägstanivå när det gäller att ta del av den utveckling som sker inom AI, så att man inte som skola eller kommun halkar efter nationellt. Och det kommer kosta pengar.
Han menar att det skulle underlätta för rektorer och huvudmän med en nationell plan.
Varför kan man inte vänta med att komma i gång med AI-arbetet på skolor?
– Redan nu finns så mycket vinster att hämta för rektorer, lärare och elever. Det finns inget som tyder på att utvecklingen är på väg att plana ut utan mycket talar för att det fortsätter att accelerera. För att inte riskera ett glapp mellan skola och samhälle är det klokt att börja arbeta med AI, säger Johan Falk.
Så bör AI hanteras enligt Johan Falk
På nationell nivå
Tydliggör vad som behöver vara gemensamt för att säkra likvärdigheten. Det behöver tas fram stöd för kompetensutvecklingen, kartläggningsmaterial, forskning behöver följas och finansiering behöver säkerställas.
På huvudmannanivå
Kompetensutvecklingen behöver säkerställas, relevanta AI-verktyg införskaffas och arbetet med juridiska frågor kring exempelvis GDPR och AI behöver sättas igång, så det blir tydligt vad som gäller ute på skolorna.
På skolledarnivå
Kartlägg och led kompetensutvecklingen och ta fram ramar för kompetensutvecklingen. Hitta eldsjälarna på skolan som redan börjat använda AI. Ta hjälp av dem för att samla kunskap och sprida information. Bilda nätverk och ta hjälp av andra skolor. Uttala ett förhållningssätt kring hur man på skolan ska tänka om elevers inlämningsuppgifter och AI och vilka verktyg som man ska använda på skolan. Uppmuntra och gör det lättare för personal att utforska och testa AI och tydliggör vad som i dagsläget är tillåtet att använda och vad som inte är det. Förbered dig på att det kommer att ske misstag och lär dig leva med de mindre misstagen och försök minimera större.
Johan Falk
Arbete: Rådgivare inom AI-strategi och policy. Har tidigare arbetat på Skolverket med AI och utbildning och matematikutveckling. Varit lärare i matematik och fysik, webbutvecklare och forskarutbildad vetenskapsjournalist på tidskriften Forskning och Framsteg.
Därför tycker jag att AI är intressant: AI kommer att påverka alla delar av samhället och våra liv.
Har skrivit böckerna: ”AI och skolan” (boken ”AI och skolan version 2” går att ladda hem från bit.ly/aiochskolan), ”AI för nybörjare” (Natur och Kultur), ”Vår artificiella framtid – AI för medborgare” (huvudförfattare är Daniel Ståhl, Natur och Kultur).