Hoppa till huvudinnehåll

Fyra röster: Så kan du som rektor lyfta elevernas läsande

Från vänster: Cecilia Stenman, undervisningsråd Skolverket, Linnea Lindquist, biträdande rektor Hammarkullsskolan, Maria Heimer, skolbibliotekarie och Hilma Olsson, förläggare Hegas förlag. Foto: Emelie Henricson

Ledarskap Här ger fyra experter på ämnena sina bästa tips på hur man som rektor kan göra för att öka läsengagemanget bland eleverna – och använda skolbiblioteken på rätt sätt.

Publicerad: 2024-03-20 07:00

Text: Emelie Henricson

Frågan om elevers läsning och skolbiblioteken är ständigt aktuell. PIRLS 2021 visade på nedslående resultat för svenska fjärdeklassares läsförståelse när undersökningen presenterades förra året.

Samtidigt vill regeringen se lagkrav på bemannade skolbibliotek.

Under Nordiska Skolledarkongressen samlades Hilma Olsson, förläggare Hegas förlag, Linnea Lindquist, biträdande rektor Hammarkullsskolan Göteborg, Maria Heimer, skolbibliotekarie och författare och Cecilia Stenman, undervisningsråd vid Skolverket för ett samtal om den sjunkande läsningen och den ökande klyftan mellan de som läser, och de som inte läser alls.

Frågan som stod i centrum var; vad kan en rektor göra för att stimulera läsningen bland sina elever?

Här samlar Skolledaren de fyra experternas främsta råd till skolledare för att öka läsengagemanget:

Linnea Lindquist: 

”Mina tips är att schemalägga lektionstid på skolbiblioteket för eleverna. Och schemalägg högläsning i klasserna – då kommer läsintresset att öka på skolorna.”

Maria Heimer: 

”Man kan själv vara en läsande förebild. Visa elever och personal att man läser, och vad man läser, för att uppmuntra till läsning i kollegiet och bland eleverna.

Cecilia Stenman: 

”Jag tror att det kan vara bra att som rektor ta reda på hur det ser ut i elevgruppen på skolan, med deras läsintresse och läsvanor, så att man kan arbeta tillsammans med dem i det läsfrämjande arbetet.”

Hilma Olsson: 

”Jag tycker att man först och främst ska anställa en skolbibliotekarie, och se till att schemalägga tid för samplanering mellan lärare och bibliotekarier så att inte bibliotekarier behöver lägga all tid på att jaga läraren. Och så tycker jag också att man ska se till att alla klasser ska ut i biblioteket obligatoriskt, så att det inte är valbart för enskilda lärare. Alla ska få samma chans.”

LÄS ÄVEN: Bemannade skolbibliotek – oro över att inte klara regeringens krav

Fler nyheter

Inga fler att hämta