Efter debatten om Stefan Holm – stödet lärare och rektorer behöver

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges Skolledare och Vera Littmarck, Sveriges Lärare, kommenterade debatten i P1 Morgon.
Aktuellt
Tidigare höjdhoppsstjärnan Stefan Holm har polisanmälts av en elev för misshandel, efter en händelse när han vikarierade på en skola.
Efter det har debatten om lärare som agerar fysiskt mot elever blossat upp. I morse kommenterade Ann-Charlotte Gavelin Rydman frågan i P1 Morgon.
Publicerad: 2024-05-14 12:04
Händelsen inträffade under Stefan Holms första dag som lärarvikarie, och idrottsprofilen har uttryckt ånger över det som skedde, rapporterade bland annat NWT och SVT i förra veckan.
Rektorn på aktuella skolan bekräftade för NWT att man gjorde en polisanmälan för misshandel.
Efter det har en debatt blossat upp om situationen i svensk skola och om lärares möjligheter att fysiskt ingripa mot elever som stör.
I tisdagens P1 Morgon kommenterar Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Sveriges Skolledare, frågan tillsammans med Vera Littmarck, förbundsjurist för Sveriges Lärare. Bägge två framhöll behovet av att ha tydliga rutiner och ett förebyggande arbetsmiljöarbete på skolan.
– Jag tänker att det är viktigt att ha tydliga rutiner som ledstänger så att lärarna känner sig trygga och har en minskad osäkerhet och en ökad kunskap om hur man professionellt ska hantera det, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman i P1 Morgon.
Skärpning i skollagen
Hon ger exemplen väl kända ordningsregler för både elever och personal, samt en tydlig åtgärdstrappa där det är tydligt vad lärare har ansvar för och när rektor, socialtjänst och vårdnadshavare ska kopplas in. Det bör också tydliggöras vilka olika verktyg som finns i åtgärdstrappan, som till exempel tillsägelse, utvisning och kvarsittning.
För två år sedan skärptes formuleringarna i skollagen så att det uttryckligen står att lärare har rätt att ingripa fysiskt. Både Ann-Charlotte Gavelin Rydman och Vera Littmarck ser lagstiftningen som tydlig på den punkten.
– Jag tror att både rektorer och lärare känner sig trygga i att man vet hur man ska avvärja sådana här situationer. Men det bygger väldigt mycket på att elev och lärare har tillit och relation till varandra, och även rektor och lärare, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Vera Littmarck tog också upp det förebyggande arbetet.
– Det viktigaste i de här sammanhangen är att man förebygger de här situationerna. Att det finns tillräckligt mycket resurser i skolan och att lärarna fått tillräckligt med utbildning, och att man inte kastar in oerfarna och outbildade personer i en så svår situation som det kan vara i ett klassrum, säger hon i P1 Morgon.
Stöd av huvudman
Ann-Charlotte Gavelin Rydman lyfte också fram att rektorn ska ha stöd av huvudmannen, och att det är huvudmannen som ska säkerställa att rutinerna finns på plats i skolan.
– Skolledarna ska också ha möjlighet att vara verksamhetsnära och varaktiga ledare, så att man kan behålla sina skolledare. Omsättningen på skolledare som vi har i Sverige gör inte att rutiner och strukturer sätter sig i verksamheten, och bygger inte upp tilliten mellan rektor och lärare, och mellan lärare och elev heller, säger hon i P1 Morgon.