Prisade rektorn: Det är viktigast för mig i mitt ledarskap

Anders Wallin fick Stora skolledarpriset i mars. När han tog emot priset lyfte han fram vikten av medarbetarna. ”Det här är inget ensamarbete”, säger Anders Wallin. Arkivfoto: Nicklas Elmrin
Aktuellt
Humor och självdistans. Det är två viktiga inslag i rektor Anders Wallins ledarskap. I mars tog han emot årets Stora Skolledarpriset och nu väntar nya utmaningar.
Publicerad: 2024-08-20 07:00
Text: Håkan Söderberg
Läs alla delar i Tema: Ledarskap
När Skolledaren undersökte förutsättningarna för våra läsare att vara pedagogiska ledare i sin verksamhet svarar många att det brister.
Möt också två ledare som berättar om sin syn på ledarskap. Läs alla delar i Tema: Ledarskap ur Skolledaren nummer 5 2024 här:
Skolledare: Ge oss mer tid till pedagogiskt ledarskap
Så säger skolledarna om förutsättningarna för det pedagogiska ledarskapet
Anders Wallin är rektor på Montessoriskolan Elyseum, Johannebergsskolan Estetiska, Johannebergsskolan Montessori och Gustaviskolan i Göteborg. Som mottagare av Stora Skolledarpriset 2024 belönades han för de goda resultaten, bland andra för att gruppen nyanlända flyktingar till stor del fick betyg i alla ämnen från årskurs sex. Han ansvarar för totalt 120 medarbetare och 800–900 elever. Men när Anders Wallin ska prata om sitt ledarskap så lyfter han inte sig själv.
– Det här är inget ensamarbete. Det handlar om att jobba tillsammans med goda kollegor i den grå vardagen. Relationsbyggande är grunden för att det ska bli bra, säger han.
Bygger kompetens
Han ägnar också en del av sin tid åt att bygga ledarkompetens inom den egna organisationen. Han uppmuntrar sina medarbetare att delta i forskningsprojekt eller andra typer av satsningar för att sprida ny kunskap inom organisationen. Han försöker också coacha medarbetare till att bli skolledare. Men här finns ett krasst problem. Och det handlar om lön.
– Ansvarsavståndet är något som är värt att titta på. Vi har många suveräna lärare men det måste finnas incitament ekonomiskt för att de ska gå vidare och bli skolledare, säger han.
”Tvingats anpassa verksamheten rejält”
Just nu håller man på att skapa en ny enhet, den femte med Anders Wallin som rektor, i samarbete med en skola i Uppsala. Det handlar om fjärrundervisning i realtid och om 20 elever som av olika skäl inte klarar att gå i skolan trots att alla tillgängliga verktyg testats tidigare.
– Vi är inne på sluttampen, det blir spännande. Jag tror vi har en god möjlighet att ge de här eleverna tillgång till en bra undervisning, säger han.
Nya utmaningar väntar alltså, men Anders Walin konstaterar också att det varit ett tufft år för skolor över hela landet. Det gäller också hans enheter.
– Vi har tvingats anpassa verksamheten rejält. Då handlar det också om att vara transparent och så tydlig som möjligt om varför och på vilket sätt neddragningar i verksamheten görs. Och vara öppen för att andra kanske har klokare förslag. Att tillsammans försöka göra det så bra det går i klassrummen, säger Anders Wallin.
Humor som verktyg
Och hur var det med humor och självdistans?
– Jag tror humor gör det lite lättare. Förr eller senare är det alltid något som bli fel eller tokigt. Då måste det finnas utrymme att ta ett steg tillbaka och tänka om. Det handlar om hjärta och tillit, att vi alla jobbar mot samma mål, säger han.
Kanske sätter Martin Palm, utbildningschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg, huvudet på spiken när han på Linkedin uttrycker sig så här om Anders Wallins ledarskap när han tog emot Stora Skolledarpriset:
”Det kommunikativa ledarskapets krönte mästare”
Så kan det också sägas.
Fakta Anders Wallin
Rektor på: Montessoriskolan Elyseum, Johannebergsskolan Estetiska, Johannebergsskolan Montessori och Gustaviskolan i Göteborg.
Juryns motivering till Stora Skolledarpriset:
”Anders är en rektor med stark förankring i läroplanens värdegrund och tron på alla människors lika värde och alla elevers rätt till utbildning. Han arbetar systematiskt med strukturer för aktivt medbestämmande såväl bland medarbetarna som bland eleverna i syfte att ge alla en röst och stärka känslan av delaktighet och ansvar. Extra tydligt visade detta sig under flyktingkrisen då Anders snabbt ställde om sina verksamheter från att ha haft relativt få nyanlända elever till att bli en av de större mottagarna.”
Stora Skolledarpriset är Sveriges största pris för skolledare och delas ut vartannat år i samband med Nordiska skolledarkongressen. Bakom priset står Sveriges Skolledare tillsammans med samarbetspartners.
Skolledare: Det här är viktigast för oss i vårt ledarskap
I Skolledarens enkät ställde vi frågan vad man anser viktigast i sitt ledarskap. Här är några av svaren:
”Att vara nära i den dagliga pedagogiska verksamheten. Att tillräckligt med tid för samtal finns avsatt för varje pedagog och arbetslaget och mig som rektor.”
”Att vara en nära ledare som är tydlig, stöttar och ger bra förutsättningar för min personal att göra ett bra arbete.”
”Skapa de bästa förutsättningarna för att barnen utvecklas utifrån sina möjligheter på våra förskolor samt att personalen känner glädje och stolthet i sitt arbete.”
”Lärare och elever som trivs på sin arbetsplats och mår bra. Det är huvudfokus och allt annat kommer efter det.”
”Bygga hög kollektiv effektivitet i ett hållbart långsiktigt evidensinformerat arbete.”
”Att vilja mina medarbetare väl, jag vill att de ska lyckas i sitt arbete med eleverna. Jag vill vara autentisk. Ha fokus på de nationella målen och visa riktningen för medarbetarna. Och ha roligt på vägen. Jag är stolt skolledare och vill att alla som arbetar i skolan ska vara stolta i sin yrkesutövning.”