Arbetsmiljöverket om rektorsomsättningen: ”Viktig kunskap försvinner”

Annicka Schmidt, projektledare för Arbetsmiljöverkets tillsynsinsats, säger att den höga rektorsomsättningen riskerar att påverka arbetsmiljön i skolorna negativt. Foto: Adobe Stock/Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljö
Tre av fyra skolor har brustit i sitt arbete med att förebygga risker för att personal utsätts för hot och våld. Det visar en tillsynsinsats från Arbetsmiljöverket.
– Huvudmännen har ansvaret som ofta delegeras till rektorer. Men då måste de få kunskap, befogenheter och resurser, säger Annicka Schmidt, projektledare för tillsynsinsatsen.

Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2025-04-23 10:13
LÄS ÄVEN: Debatt: Orimliga förhållanden kring arbetsmiljöansvaret
LÄS ÄVEN: Ny forskning: Därför lämnar skolledare yrket
LÄS ÄVEN: De forskar om rektorers känslomässiga arbete
Tillsynsinsatsen genomfördes efter att Arbetsmiljöverket konstaterat att anmälningar om hot och våld i skolan ökat kraftigt de senaste åren. De flesta anmälningarna gäller hot eller våld från elever mot skolpersonal och finns hos alla skolhuvudmän, oavsett storlek, skolform eller organisationsform. Verkets inspektörer har besökt 1500 kommunala och fristående grund och gymnasieskolor över hela Sverige.
Syftet med tillsynsinsatsen har varit att kontrollera om skolhuvudmännen, som är juridiskt ansvariga för arbetsmiljöarbetet, följer arbetsmiljöreglerna och systematiskt förebygger risker för hot och våld mot skolans personal.
Ett problem när huvudman delegerar
Resultatet är nedslående. 75 procent av de undersökta skolorna hade brister. Ett av problemen är just att skolhuvudmännen har ansvaret, men har ofta delegerat det till den enskilde rektorn.
– Det är huvudmännen som råder över medlen och har ansvaret. Om man delegerar så måste man se till att rektor har kunskapen, befogenheterna och resurserna. Och det som bestäms måste följa den enskilda skolenheten så att det är samma även om rektorn byts ut exempelvis. En stor omsättning på skolledare riskerar i att skapa en negativ spiral för arbetsmiljön. Viktig kunskap försvinner ofta med personerna som slutar, och kontinuiteten i det systematiska arbetsmiljöarbetet kan därför bli lidande, säger Annicka Schmidt.
Insatsen genomfördes mellan maj 2023 och oktober 2024. Totalt ställdes 2 572 krav på att åtgärda brister i arbetsmiljön. Många skolor har alltså fått krav på att flera brister ska åtgärdas.
De flesta har åtgärdat bristerna
Hela 96 procent av alla inspektionsmeddelanden gällde någon form av brist i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Uppföljningar i år har ändå konstaterat att skolhuvudmännen i de allra flesta fall ändå åtgärdat de brister som påpekats. Många har enligt Arbetsmiljöverket uttryckt att inspektionerna bidragit till ett viktigt lärande om hur de kan arbeta för att förebygga risker för hot och våld.
– Vi ser att det finns en vilja från skolhuvudmännen att komma till rätta med bristerna. Men nu är det upp till bevis, det räcker inte att bara åtgärda brister efter att vi ställt krav. Arbetet med att förebygga risker för hot och våld på landets skolor behöver fortsätta kontinuerligt och ske på i stort sett daglig basis, säger Annicka Schmidt.
Hon tror att om man får ordning på bristerna kan det vara positivt för skolledarnas dagliga arbete.
– Då slipper man hela tiden hantera akuta sitiationer och kan ägna mer tid åt själva kärnuppdraget, säger hon.
Det Arbetsmiljöverkets tillsyn tittade på
- hur skolorna har upprättat rutiner för att undersöka och bedöma risker för hot och våld.
- hur man genomfört riskbedömningar av hot och våld.
- om man har upprättat lokalt anpassade säkerhetsrutiner.
- om det finns, och om man tagit, efterhjälpande stöd om en hot- eller våldshändelse inträffat.
- hur tillbud kopplade till hot och våld har hanterats.