Här är vårbudgetens förslag för skolan

Elisabeth Svantesson på pressträffen om regeringens vårändringsbudget. I den ligger ett antal poster som berör skola och utbildning. Foto: Amina Dahlab/Ninni Andersson/Regeringskansliet
Skolpolitik
I dag presenterar regeringen sin vårändringsbudget 2025. Totalt kommer nya förslag för 11,5 miljarder kronor. Mycket av det som berör skola är känt sedan tidigare – här sammanställer vi förslagen.

Emelie Henricson
emelie.henricson@skolledaren.se
Publicerad: 2025-04-15 09:46
LÄS MER: Efter fackens krav – skolor kompenseras för provhaveri
LÄS MER: Skolledaroron efter säkerhetsförslagen: ”Avråder starkt”
På tisdagsmorgonen presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens vårändringsbudget, i en tid av stor ekonomisk osäkerhet till följd av lågkonjunktur, de amerikanska tullarna och omvärldens osäkra säkerhetsläge.
– Vi förstärker olika delar av ekonomin för att stötta och skydda den svenska ekonomin, säger Elisabeth Svantesson på pressträffen.
Fokus ligger inte oväntat på den ekonomiska osäkerheten, och säkerhets- och försvarsfrågor. Men en del av förslagen berör skola och utbildning.
Flera av förslagen har Skolledaren rapporterat om under våren. Bland annat frågan om skolsäkerhet, dit 353 miljoner kronor fördelas.
Säkerhetskapitel i skollagen
Förslagen innebär ett nytt säkerhetskapitel i skollagen, som innehåller krav på:
- Beredskap för allvarliga våldssituationer genom utbildning, planering och övning.
- Att inga obehöriga ska ha tillträde till skolans område när verksamheten pågår. Det genom till exempel lås, taggar och passerkort i skolans lokaler.
- En skyldighet för rektorer att anmäla brott i samband med skolverksamheten.
Bland annat införs ett statsbidrag på 300 miljoner kronor som kan användas för till exempel installation av låssystem och övervakning. Det införs också ett permanent tillskott på 68 miljoner kronor till skolor – som för resterande delen av 2025 blir 53 miljoner kronor.
Skolsociala team
I regeringens satsning på åtgärder mot ungdomskriminalitet ingår 50 miljoner kronor till skolsociala team, fördelat lika till skolhuvudmän och socialtjänst. 2023 infördes ett statsbidrag som ska användas för att inrätta teamen där skola och socialtjänst samverkar, med syfte att motverka skolfrånvaro och fånga upp riskbeteenden.
Den satsningen vill man alltså förstärka i vårändringsbudgeten och tillskottet ska öronmärkas för personalkostnader.
– Skolan är bästa vaccinet mot utanförskap och kriminalitet och stärker barn och ungas framtidsutsikter. Men det förutsätter att lärare och rektorer inte lämnas ensamma med svåra problem, utan att skola och socialtjänst kan arbeta sida vid sida för att hjälpa barn i stor utsatthet. Med den här satsningen ökar vi möjligheterna för det, säger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande.
Kompensation efter provhaveri
En annan stor fråga för skolan under våren blev de inställda digitala nationella proven. Efter Skolverkets besked att stänga plattformen efter flera tekniska problem till följd av en systemuppdatering, ställde Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare krav på ekonomisk kompensation till skolorna.
Ett krav som hörsammas i vårbudgeten – med 82 miljoner kronor.
– Dessa tillskott är en effekt av vårt påverkansarbete och ett mycket välkommet tillskott ut till landets skolor, sa Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare, efter beskedet.
Fler förslag som berör skola och utbildning:
Anslaget till ”Utveckling av skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet” utökas med 407 miljoner kronor. Under den posten ligger bland annat skolsäkerhetsförslagen, skolsociala team samt kompensation för inställda digitala prov.
Stimulanspaket på 5,8 miljarder kronor för att öka tillväxten, varav flera poster som berör arbetsmarknads- och utbildningsinsatser för att få fler i jobb. Bland dem finns:
– Fler platser på yrkeshögskolan: Ca 400 miljoner kronor
– Fler platser på regionalt yrkesvux: Ca 300 miljoner kronor
Åtgärder mot ungdomskriminalitet: Drygt 350 miljoner kronor, varav:
– Skolsociala team: 50 miljoner kronor
Ökad skolsäkerhet: 353 miljoner kronor.
Kostnad för inställda digitala nationella prov: 82 mijoner kronor.
Skolverket: Skolverket får ett ökat anslag på 22 miljoner kronor för att möta förslagen om ändringar i skollagen som bland annat innebär att tioårig grundskoal införs 2028. Det ska också möta framtagandet av nya läroplaner och för att kunna ta fram stödmaterial till huvudmän efter det nya säkerhetskapitlet i skollagen.
Statistiska centralbyrån får i uppdrag att kartlägga läsförståelsen blad högskolestundeter.
Raoul Wallenberg-institutet får ett engångsbidrag om 10 miljoner kronor under 2025, för att stötta biblioteksverksamheten.
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ska också kartlägga studenters användning av, och tillgång till, kurslitteratur.