Hoppa till huvudinnehåll

Skolverket: ”Skolan blir en arena för organiserad brottslighet”

Anders Duvkär. Foto: Privat/Adobe Stock

Anders Duvkär, enhetschef på Skolverket, är en av representanterna i Bob-rådet, myndighetssamverkan mot att barn och unga dras in i organiserad brottslighet. Foto:

Hot och våld Myndighetssamverkan Bob, ”Barn och unga i organiserad brottslighet”, får fortsätta sin verksamhet. Det beskedet har regeringen nu gett.

Håkan Söderberg. Foto: Filippa Ljung

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2025-05-07 12:48

LÄS ÄVEN: Rapport: Samverkan ska stoppa gängrekrytering

LÄS ÄVEN: Regeringen: Rektorer ska kunna söka igenom elevers väskor

Beskedet om det förlängda uppdraget för myndighetssamarbetet möts med glädje på Skolverket.

– Vi är mycket glada över att få fortsätta utveckla samverkan med de andra myndigheterna. Skolan blir tyvärr ibland en arena för organiserad brottslighet, och då måste vi snabbt kunna agera tillsammans för att skydda fler barn och unga och motverka att kriminella krafter får fäste, säger Anders Duvkär, enhetschef på Skolverket och representant i nationella Bob-rådet i ett pressmeddelande.

Åtta myndigheter samverkar

Skolledaren har tidigare berättat om bakgrunden till att ”Bob – barn och unga i organiserad brottslighet” skapades. Larmrapporterna har duggat tätt, allt yngre barn rekryteras av de kriminella nätverken. Det var en av anledningarna till att regeringen i december 2023 gav åtta myndigheter i uppdrag att tillsammans jobba för att motverka att unga människor dras in i kriminella nätverk. Myndigheterna var Polismyndigheten, Skolverket Brottsförebyggande rådet (Brå), Kriminalvården, länsstyrelserna, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse (SiS) och Åklagarmyndigheten.

”Viktig roll mot rektorer och lärare”

Arbetet med Bob drivs genom ett nationellt samverkansråd, sju regionala samverkansråd och lokala samverkansråd som utgår från Polismyndighetens närmare 100 lokalpolisområden. Det nationella och de regionala råden ska bedriva arbetet på strategisk nivå, medan arbetet i de lokala samverkansråden kommer att riktas mot enskilda barn och unga.

– Att sprida och dela kunskap är en del av regeringsuppdraget och där har vi på Skolverket en viktig roll mot våra målgrupper som är rektorer och lärare. Vi ska stödja och sprida kunskap om det som kommuner eller skolor gör bra. Att de genom den här strukturen kan bli fler aktörer inblandade är bra, sade Eva Lindberg, undervisningsråd på Skolverket, då.

Redovisas nästa år

Och även om inga konkreta resultat ännu redovisats får man nu alltså fortsätta denna väg att utveckla stödet till arbetet med barn och unga som riskerar att begå eller begår grova brott med koppling till organiserad brottslighet.

– Vi ser Bob som en viktig del i det breda brottsförebyggande arbetet som nu förstärks inom förskolan och skolan – inte minst genom de nya bestämmelser om säkerhetsarbete som snart införs i skollagen och som Skolverket tar fram stöd och vägledning kring, säger Anders Duvkär.

En redovisning av uppdraget ska lämnas till Regeringskansliet (Justitiedepartementet och Socialdepartementet) senast den 29 april 2026. Polismyndigheten ska vara sammanhållande för redovisningen.

Annat nytt på det brottsförebyggande området

Sedan 1 april 2025 måste skolor i vissa fall lämna ut information till polisen och andra brottsbekämpande myndigheter – både på begäran och på eget initiativ.

Den 1 juli 2025 införs nya krav på brottsförebyggande säkerhetsarbete för att göra skolor tryggare och Skolverket tar fram stöd och vägledning.

Den 1 december 2025 föreslås en ny sekretessbrytande bestämmelse träda i kraft för att underlätta informationsutbytet mellan myndigheter. Det ger tydligare lagstöd att dela relevant information med socialtjänst och polis för att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet.

Källa: Skolverket

Fler nyheter

Hämtar fler