Hoppa till huvudinnehåll

Tre exempel på hur rektor Maria arbetar mot rasism

Maria Bilger. Foto: Privat

Maria Bilger är rektor på förskolorna Gonäs, Saxdalen och Fredriksberg i Ludvika kommun. Foto: Privat

Ledarskap Forskarna Emma Arneback och Jan Jämte har utvecklat en metod för att skolpersonal ska kunna upptäcka och arbeta mot rasism i verksamheten.
Så här använder Maria Bilger, förskolerektor, metoden.

Lenita Jällhage. Foto: Filippa Ljung

Lenita Jällhage

lenita.jallhage@skolledaren.se

Publicerad: 2025-06-04 12:57

LÄS ÄVEN: Forskarens metod: Så kan rektorer arbeta mot rasism

1. Interkulturellt arbetssätt

”Eftersom vi inte har så många barn från andra kulturer på mina förskolor så har vi haft diskussioner om hur vi ändå kan få in det i vår undervisning. Det resulterade i att vi ska ut och ’resa’ för att skapa en nyfikenhet och öppenhet bland barnen.

Pedagogerna och barnen kommer att skaffa pass, biljetter, informationshäfte och ta med sig kartan när de kliver på ett flygplan ut i världen.

De kommer att besöka Kenya, Indien och Grönland där de kommer att ta del av djur och natur, lite av språket, något att äta eller dricka från landet och hur människorna ser ut.  Vi hoppas att barnen på detta sätt ska lära sig om andra kulturer på ett lekfullt och roligt sätt.”

2. En ”hela kommunen”-ansats

”Under onlineutbildningen gick först alla rektorer från skolan och förskolan i Ludvika igenom de olika utbildningsstegen och sedan deltog övrig personal i utbildningen.

Våra verksamheter ser väldigt olika ut i kommunen. Men vi arbetade fram gemensamma riktlinjer för att barnen ska tas emot på ett likvärdigt sätt. Vi tittade också över hur dokument och blanketter var utformade.

För att synliggöra vårt värdegrundsarbete arbetade jag om mina förskolors planer mot diskriminering och kränkande behandling och satte tydliga mål som vi kan utvärdera. Mina perspektiv om vad rasism är vidgades under utbildningen när vi tittade på den strukturella rasismen.

Jag hade tidigare en smal förståelse att rasism var mer på individnivå.”

3. Normkritiskt och relationellt arbetssätt

”Personalen på mina förskolor undrade först om utbildningen var relevant för dem eftersom vi nästan inte har några barn med annan bakgrund. Men i Ludvika kommun finns det många barn med ursprung från andra länder. Barnen kommer att möta varandra på lekplatser, i skolor och genom livet och det är viktigt att vidga barnens vyer.

Vi jobbar mycket med det relationella med barnen. Genom att skapa en nyfikenhet hos barnen försöker vi bygga en god grund så att de kan lära sig att möta andra människor och känna respekt.

Vi gjorde en leksaksgranskning där vi bland annat tittade på barnböckernas innehåll på våra förskolor. Det ledde till att vi breddade vårt utbud av barnböcker och köpte in handdockor med olika nationaliteter.”

Maria Bilger

Yrke: Rektor på förskolorna Gonäs, Saxdalen och Fredriksberg i Ludvika kommun.

Gör: Arbetar för att skapa en öppenhet bland barnen för att motverka rasism på sina förskolor. Har inspirerats i sitt ledarskap av forskarna Emma Arnebacks och Jan Jämtes onlinekurs ”Att motverka rasism i förskola och skola”.

Bor: I hus i Vasselhyttan i Lindesbergs kommun.

Ålder: 50 år.

Bakgrund: Jobbat 26 år inom förskolan. Utbildad förskollärare sedan 2012. Utbildad rektor sedan 2024 men arbetat som biträdande rektor och rektor sedan 2019.

Intresse: Vara ute i naturen med min hund och att leka och umgås med mina två barnbarn.

Fler nyheter

Hämtar fler