Mildare covidvariant kan bli tuffare för förskolan

Coronaviruset Fler sjukdomar med mer smitta både bland elever och personal och svårt att få vikarier. Det kan leda till att våren blir den tuffaste tiden hittills under pandemin, trots att virusvarianten omikron tycks ge mildare sjuklighet. Det tror Carola Wedholm, skolchef på Hoppetossa förskolor.
Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2022-01-19 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:31
Smittspridningen av den nya virusvarianten omikron har slagit hårt. I bland annat Eskilstuna och Danderyd har förskolor tvingats stänga på grund av personalbrist.
Hoppetossa förskolor, som driver sju förskolor i Stockholmsregionen, har klarat sig bra hittills under pandemin.
-Våra medarbetare har varit fantastiska och slitit hårt under två hela år, säger skolchefen Carola Wedholm.
Falsk trygghet
I höstas började man känna hopp på riktigt.
-Vi invaggades på något sätt i en falsk trygghet. Vi var inte sjuka och hade inget konstaterat fall av covid, säger hon.
Sedan brakade det loss, viruset omikron spreds snabbare ån tidigare, även om det tycks ha ett mildare sjukdomsförlopp generellt sätt.
-Idag är det nästan värre än någonsin under pandemin. Det som skiljer nu från tidigare är att barnen smittar i en helt annan utsträckning. Fram till nu har det nästan bara funnits covid, eftersom de andra sjukdomarna i princip försvann på grund av åtgärderna. Nu kommer också säsongsinfluensan, magsjuka, ja det finns knappt en enda sjukdom som vi inte drabbats av, säger hon.
Det kanske mest frustrerande efter två år i en pandemi är att det börjar bli tomt i verktygslådan, konstaterar Carola Wedholm.
–Rektorer måste hela tiden göra riskbedömningar av olika slag. Hela tiden har det funnits åtgärder att ta till. Kan vissa möten göras digitalt, kan vi dela upp barngrupperna, kan vi använda munskydd på något bra sätt och så vidare. Vi har kunnat känna handlingskraft. Nu är det svårt att komma på fler saker.
För få vikarier tillgängliga
Ett av problemen är vikariesituationen.
-Vi har klarat oss bra bland annat för att vi har egna vikarier som vi kan kalla in. Nu när den allmänna smittspridningen är så hög är många av dem också sjuka eller sitter i karantän. Det är rena huggsexan om dem som är kvar, konstaterar hon.
Det blir inte lättare av att halva rektorsstyrkan nu sitter i karantän.
-Nej, men en rektor kan ändå utföra en stor del av sina arbetsuppgifter hemifrån. Det är svårare för andra grupper i förskolan, säger hon.
Carola Wedholm konstaterar att det inte finns någon regering som tänker stänga förskolor som en allmän åtgärd så det är bara att gilla läget.
–Gilla läget och hoppas att vi snart når kulmen. Ska man se någon fördel är i alla fall att de som haft konstaterad covid inte behöver sitta i karantän om någon annan familjemedlem blir sjuk, säger hon.