Hoppa till huvudinnehåll

ICCS visar: Svenska elever presterar på toppnivå

Det är bara Taiwan som presterar bättre än Sverige i kunskapsmätningen ICCS 2022. Däremot är skillnaden mellan tjejers och killars resultat det näst största av alla länders. Foto: Adobe Stock

Aktuellt Svenska åttondeklassare presterar på toppnivå i samhällsfrågor. I det internationella kunskapstestet ICCS placerar sig Sverige på andra plats.Men ännu en gång visar svensk skola stora resultatskillnader beroende på elevens bakgrund – och anmärkningsvärt stora skillnader mellan tjejer och killar.

Publicerad: 2023-11-28 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30

Det är bara Taiwan som presterar bättre än Sverige i kunskapsmätningen ICCS, som testar vad elever kan om och har för engagemang i demokrati- och samhällsfrågor. Det är frågor som tas upp i flera ämnen, men främst i samhällskunskap.

Med 565 poäng har Sverige ett bättre resultat än bland andra Polen, Estland och Norge. Sverige har också högre poäng än Danmark, men skillnaden ligger inom felmarginalen.

– De svenska elevernas insats är mycket bra. Svensk skola kan vara riktigt nöjd med resultatet, säger Dirk Hastedt, chef för ansvariga forskarorganisationen IEA, till TT.

Det ska sägas att testet omfattar endast 22 länder. Exempelvis saknas denna gång grannen Finland, vars elever hört till de allra bästa i de tidigare två ICCS-mätningarna. Länder som USA, Kanada, Japan och Sydkorea deltar inte.

Det ska också sägas att svenska åttondeklassare presterade bättre i föregående ICCS, 2016, då resultatet blev 579 poäng. Å andra sidan är det en generell trend bland länderna som deltog både då och nu. Detta skulle kunna hänga samman med pandemin, som påverkade skolgång och undervisning i många länder, skriver IEA i sin internationella rapport.

Ökat gap tjejer-killar

Det kanske mest problematiska för svensk del är att skolan återigen visar sig ha stora resultatskillnader mellan grupper av elever. Samma mönster har synts i en rad tidigare studier. I ICCS 2022 får elever med högutbildade föräldrar högre poäng än elever från lågutbildade hem och svenskfödda får bättre resultat än elever som invandrat.

Vidare kommer killarna inte heller denna gång upp i samma poäng som tjejerna. Det svenska gapet har i stället ökat markant sedan den första ICCS-studien 2009. De 37 poäng som skiljer mellan tjejer och killar i ICCS 2022 är det näst största av alla länders, bara Bulgarien har ett större.

Sverige är inte ensamt om att ha stora skillnader inom sitt skolsystem. IEA ser samma mönster hos andra länder, och konstaterar att de inhemska skillnaderna är större än de mellan länder.

Omvälvande händelser

ICCS 2022 genomfördes i mars–april 2022, det vill säga när 15-åringar världen över fått erfarenhet av en svår pandemi, förstått vidden av klimatförändringarna och att ett krig brutit ut i Europa. Svenska tonåringar hade i april 2022 också fått vänja sig vid täta rapporteringar om skjutningar och gängkriminalitet.

IEA understryker hur viktigt det är att skolan lär eleverna att förstå sitt samhälle och att orientera rätt i informationsflödet.

– Skolan ska ju fostra morgondagens medborgare. Det är en av undervisningens grundpelare. Så även om det är mycket fokus på läsning, matematik och naturvetenskap – som ju också är viktigt – så behöver skolan tid och utrymme för att utbilda samhällsmedborgare, säger Dirk Hastedt.

LÄS MER: Skolminister Lotta Edholm kommenterar resultaten i ICCS 2022

”Det är punkigare att vara rektor på en folkhögskola”

Ledarskap Rektor Felicia Hedström vrider och vänder ofta på pedagogiken som bedrivs på Jakobsbergs folkhögskola. Hon vill utmana både sig själv och lärarna i ledarskapet.– Jag har en lite punkigare roll än en rektor på ett vanligt gymnasium. Vårt uppdrag kräver ett mer flexibelt schema för våra deltagare, säger hon.

Fredagsreflektioner: Coacha mer – så vinner laget!

Krönika Carolin Lindström, biträdande rektor i Tierps kommun, reflekterar regelbundet över sin roll som ledare. Hon märker att hon fortfarande trillar i fällan att enbart fokusera på vad hon kan göra bättre. Denna vecka delar hon med sig av insikten om – och vikten av – att se sina styrkor. Varsågoda: Fredagsreflektioner.

Nya grepp efter skrotade digitaliseringsstrategin

Digitalisering Regeringen har nu slutgiltigt beslutat att skrota Skolverkets förslag till ny digitaliseringsstrategi. Skolverket ska i stället ta fram allmänna råd eller rekommendationer.– Så ser vi till att vi går från skärmtid till lästid, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Lärarens fräcka bedrägeri: Nya rutiner ska hindra fortsatt fusk

Aktuellt Den 47-årige värmländske lärarvikarien riktade sexanklagelser mot sig själv i mejl till kommuner och politiker. Han blev då utköpt av kommunerna som snabbt ville bli av med honom. Sammanlagt har han fått in minst 328 000 kronor. – Det är chockerande att han lyckats lurat systemet på det här sättet, konstaterar Henrik Fröling, lokalordförande för Sveriges Skolledare i Karlstad.

Rektor som stöttar en stark elevkår främjar demokratin

Demokrati Senaste avsnittet av Skolledarkvarten handlar om elevinflytande och demokrati. Embla Persson, ordförande i Sveriges Elevkårer, intervjuas av Sveriges Skolledares Lena Linnerborg. Ett av Embla Perssons medskick till landets rektorer är att bygga fasta strukturer för samverkan mellan elever och skolledning.

Hämtar fler